Hlavní navigace

Google tlačítko +1 je nyní k dispozici i pro další weby

3. 6. 2011

Sdílet

Majitelé webových stránek mají nové možnosti, jak nechat návštěvníky hodnotit jejich obsah. Kromě známého „Líbí se mi“ nyní mohou na své stránky umístit také tlačítko Googlu nebo mikroblogovací služby Twitter.

Tlačítko +1 Google poprvé představil letos v březnu. Tehdy s ním počítal pouze jako s nástrojem pro hodnocení odkazů nabízených v rámci výsledků jeho vyhledávače. V tomto týdnu mu však dal nový rozměr. „Dnes jsme tlačítko +1 uvolnili pro celý web,“ oznámil Google na svém oficiálním blogu ve čtvrtek. Společnost vytvořila konfigurátor, který tlačítko zpřístupňuje každému správci webových stránek. Jde tedy o podobný systém, který používá například síť Facebook. Google se prý již dohodl s několika provozovateli na umístění tlačítka na jejich stránky. Sám pak šel příkladem, když se +1 objevilo na stránkách Android Market, Blogger či YouTube.

„Jediným kliknutím můžete doporučit článek nebo oblíbený film svým přátelům, kontaktům a zbytku světa,“ tvrdí Google. Služba ovšem stále funguje jen v anglické mutaci vyhledávače Google a stále je vyžadována její aktivace v Google Experimental Labs. Více informací o +1 a také demonstrační video naleznete v článku Google uvádí tlačítko pro doporučení výsledků vyhledávání.

Své nové tlačítko v tomto týdnu představil také Twitter. Jmenuje se Follow a po kliknutí je uživatel automaticky zařazen mezi následovatele daného subjektu. Odpadá tedy nutnost potvrzení přímo na Twitteru, jak bylo dosud zvykem. Podle Twitteru si nové tlačítko osvojilo již více než 50 webových stránek, včetně několika velkých zpravodajských serverů.

Byl pro vás článek přínosný?