Hlavní navigace

TIP: Ozvláštněte svůj Android stylovými aplikacemi - 1.díl

3. 6. 2011

Sdílet

Pakliže vám klasické GUI vašeho smartphonu připadá příliš obyčejné, podívejte se, jak nechat svého elektronického miláčka vystoupit z řady.

Ačkoliv grafické uživatelské rozhraní operačního systému Android působí uhlazeně a elegantně, po určité době vás může začít mírně nudit. Jakmile vám tedy začne defaultní GUI připadat fádní, je správný čas poohlédnout se po utilitách nabízejících zajímavá grafická oživení.

Instalace aplikací pracujících s vizuálními prvky systému však není jedinou cestou, jak dosáhnout originálního vzhledu rozhraní. Android je open-source operační systém a pakliže provedete tzv. root, získáte práva superuživatele a budete si pak moci GUI upravit zcela k obrazu svému. Ne každý uživatel je však ochotný tento v důsledku potenciálně nebezpečný zásah do operačního systému provést (navíc je tímto porušena záruka).

Naštěstí máte stále k dispozici online obchod s aplikacemi Android market, kde díky tisícům vývojářů naleznete nepřeberné množství placených i neplacených aplikací, díky nimž vzhled svého Androidu upravíte velice snadno a neinvazivně. Podívejme se, které utility si zaslouží vaši pozornost.

1) Rozpohybujte svou tapetu

V OS Android naleznete dva druhy tapet, klasické statické a aktivní dynamické. Aktivní pozadí působí opravdu stylově, obzvláště pakliže se s nimi předvádíte například před uživatelem iPhonu. Nicméně za toto pozlátko se platí velkou spotřebou baterie a zpomalením systému.

Klíčem k výběru vhodné aktivní tapety je vyhýbat se přílišným animacím, kvůli nimž systém značně ztrácí na svižnosti. Doporučujeme vybírat například z těchto aplikací:


Nightfall Live Wallpaper

Vývojář: Jason Allen

Cena: 25,37 Kč

 

S touto tapetou se vám na displeji rozprostře noční krajina se siluetami stromů v popředí a měnící se modrofialovou oblohou. Mezi siluetami navíc můžete přepínat a rovněž „rozsvítit nebo zhasnout“ měsíc a hvězdy.

Nightfall


Shake Them All

Vývojář: Yougli

Cena: zdarma


Aplikace zobrazí na pozadí několik malých robotů, chcete-li androidů nacházejících se v logu OS, s nimiž můžete pohybem prstu přehazovat po displeji a nechat je odrážet se od stran. Shake Them All navíc využívá akcelerometr telefonu, tudíž se budou postavičky přesýpat podle aktuální polohy telefonu. Nastavení nabízí možnost měnit barvy a reakce robotů na vstupní podněty, jako osvětlení, hrající hudba, akcelerace nebo dotyk prstu.

Shake Them All


Wave Live Wallpaper Lite

Vývojář: Crazy Zen Lab

Cena: zdarma


Pakliže upřednostňujete klidné tapety, potom by se vám mohla zalíbit aplikace Wave Live Wallpaper. Z na pozadí se měnících vln lze vycítit inspirace grafického provedení prostředí na zařízeních PlayStation 3 a PSP.

Wave Live

 

Best Matrix Live Wallpaper

Vývojář: A.O.I. Studio

Cena: zdarma

 

Sám název aplikace nejlépe popisuje vlastní tapetu. Jedná se o napodobení zeleného deště znaků pocházející z populární filmové trilogie Matrix.

Matrix


Aurora Live Wallpaper

Vývojář: Ketsoyan

Cena: 25,18 Kč


Tento jednoduchý wallpaper simuluje barevnou polární záři, přičemž poklepáním na displej vyvoláte malý hvězdný ohňostroj.

 

Aurora Live

CS24

 

V příštích dílech se podíváme na některé další zajímavé aplikace, jež vám zpestří plochu formou on-screen widgetů.

Byl pro vás článek přínosný?