Hlavní navigace

Google to vzdává s mobilními Dokumenty, koupil QuickOffice

6. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © drubig-photo - Fotolia.com
Tento krok jen ukazuje, jak obtížné je vytvořit skutečné aplikace založené na HTML a splnit přitom požadavky firem na jejich mobilitu.

Když Google v prosinci 2010 představil své plány na vývoj Chrome OS pro netbooky Chromebook, které by se ve všem spoléhaly jen na web a nepoužívaly žádné lokální aplikace, velkou neznámou bylo to, jestli takový projekt může fungovat ve světě, kde není lehké udržet stálé připojení k internetu. Jedním z možných řešení mělo být uvolnění offline verze webových aplikací Dokumenty Google. To se však nakonec nestalo a Chrome OS je dnes v podstatě mrtvým projektem.

Když se Googlu nepodařilo dostat Dokumenty Google přímo do počítačů, přesunulo se jeho úsilí na zvýšení jejich mobility. Pracovat s Dokumenty Google v roce 2010 na mobilních operačních systémech typu iOS či Android totiž rozhodně nebylo nic příjemného. Společnost tedy následně přišla s Dokumenty Google optimalizovanými pro mobilní telefony, avšak stále se nepodařilo vše dotáhnout do toho správného konce.

Google proto nyní učinil logický krok a získal do svého vlastnictví malou společnost QuickOffice, která stojí za stejnojmennou kancelářskou sadou. QuickOffice Pro je pravděpodobně jediným editačním nástrojem vhodným pro firemní zákazníky používající systém Android a zároveň jde o jediného vážného konkurenta produktu iWork od Applu v systému iOS. V mnoha ohledech dokonce iWork převyšuje.

Pokud by měl být někdo schopen vytvořit mobilní webové aplikace chovající se jako nativní lokální aplikace, pak je to právě Google. Dalším vážným kandidátem by mohl být Microsoft, ovšem jeho Office 365 jsou pro mobilní zařízení v současné době nepoužitelné. Google pravděpodobně přistoupil k akvizici i proto, že Microsoft chystá verzi své vlajkové lodi Office pro mobilní systémy Android a iOS.

Na druhou stranu se QuickOffice do cesty může dostat několik překážek. Je docela snadné si představit, že Apple bude mít s novou konkurencí problémy a nepustí například budoucí verze QuickOffice do svého mobilního obchodu App Store. Stejně tak je ale možné, že Google bude chtít přilákat nové uživatele na operační systém Android a QuickOffice stáhne z obchodu sám nebo na něj umístí jen omezenou verzi.

Ještě než se QuickOffice dostala do rukou Googlu, uzavřela společnost partnerství s několika významnými dodavateli řešení pro mobilní management. Tím získala přístup k jejich bezpečnostním API umožňujícím lepší správu obsahu uvnitř kancelářské sady. Firma používající sadu QuickOffice by tak například mohla mít nově jistotu, že zaměstnanec domů neodejde s citlivým obsahem, který si předtím nahrál na své zařízení. QuickOffice má tedy docela velké šance na dobré přijetí a díky Googlu by mohl také prorazit na nové platformy, které trpí absencí kvalitních kancelářských aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?