Hlavní navigace

HDR Projects 8 Pro: Když chcete mít práci s fotografiemi plně pod kontrolou

19. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zájem o fotoeditační softwary pracující především s technologií HDR se sice v poslední době zmenšil, nicméně německá společnost Franzis nabídla již osmou verzi svého programu HDR Projects. Jaká je?

Program si nijak nehraje na automatické úpravy HDR, ale nechá nás plně editovat soubory RAW. Pracovní plocha je pro začátečníky až příliš komplikovaná, ale pokročilejší s potěšením přivítají bohatou nabídku úprav. 

Rozhraní si přitom můžeme pohodlně upravit podle potřeb. Samotné fotografie můžeme nejdříve čistě editovat a teprve potom na ně pustit HDR engine. Pracovat můžeme ve třech podobách – připravit si HDR z jediného snímku, využít patřičně bracketované soubory, nebo si je z jednoho snímku udělat.

Autor: Václav Větvička

Mezi výrazné zlepšení lze jmenovat třeba aplikaci Highlight Boost, kterou uplatníme zejména u snímků pořízených za špatného svetla, výsledkem budou detaily jako třeba rozcuchané vlasy nebo barva očí. Aplikace Retina se zase uplatní zejména u snímků s příliš vysokým kontrastem.

Větší tvůrčí volnost

Zlepšilo se také srovnávání objektů, protože bey stativu nemůžeme očekávat, že budou bracketované obrázky zcela identické. U srovnávání to funguje podle nastavení, třeba architektura nebo příroda.

Na začátku si můžeme vybrat z více než 180 nastavení, které si potom můžeme dále upravovat. Stejně jako u všech podobných programů ale musíme dát pozor, abychom na plyn našlapali až moc, protože výsledek by nemusel mít s realitou moc podobného.

Autor: Václav Větvička

U některých filtrů práce trvá možná o fous déle, ale to pocítíme jen v případě skutečně velkých souborů. Práce s osmi připravenými filtry do značné míry vrací uživatele do chvíle, kdy se filtry používali jako předsádka před čočku. Nová verze byla doplněna i o celou řadu nových fontů.

Autor: Václav Větvička

Samotný program může existovat buď samostatně, nebo jako plug-in pro Lightroom Classic a Photoshop, potěší i podpora operačních systémů Windows a Mac.

Cena 99 dolarů odpovídá konkurenci, za tyto peníze dostaneme do ruky program, který nám nabídne větší tvůrčí volnost nežli cokoliv od konkurence.


Pro: Velice kvalitní program pro přípravu HDR

CS24

Proti: Pro začátečníky může být pracovní plocha až moc komplexní

Celkem: 80 procent


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.