Hlavní navigace

Procesorů se prodává rekordně málo, stolních CPU dokonce nejméně od roku 1984

19. 8. 2022

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
Aktuální report společnost Mercury Research potvrzuje, že zvlášť Intel je na tom špatně.

Vzpomínáte, jak ještě dva roky nazpět chtěli všichni vylepšovat své počítače anebo rovnou pořizovat nové? Soudě dle čerstvého reportu společnosti Mercury Research už tohle neplatí. Ten ukazuje, že dodávky x86 čipů meziročně klesly o největší procento od roku 1994, kdy začaly být sledovány. A analytik Dean McCarron dokonce tvrdí, že jde o největší pokles od roku 1984.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

„Dodávky stolních i mobilních CPU oproti předchozímu roku dramaticky klesly, přičemž v případě CPU pro stolní počítače na nejnižší hladinu za téměř třicet let,“ uvádí McCarron. „Celkové dodávky CPU pak zaznamenaly největší meziroční pokles v historii našeho sledování, tedy za uplynulých osmadvacet let.“

Přesto, jmenujete-li se AMD, jde o dobrou zprávu. Firma totiž napříč stolními počítači, notebooky i servery předčila ve všech směrech Intel, když zvýšila svůj tržní podíl o 3,7 % a meziročně si polepšila o 9 %. Data společnosti Mercury vesměs potvrzují nedávno zveřejněné kvartální výsledky Intelu a AMD, které se od sebe liší jako den a noc.

„Zuckerberg je manipulativní slizoun,“ tvrdí jeho vlastní umělá inteligence Přečtěte si také:

„Zuckerberg je manipulativní slizoun,“ tvrdí jeho vlastní umělá inteligence

I přesto, že se AMD ve srovnání s Intelem daří, vykazuje jisté ochlazení dodávek CPU pro notebooky, a to i navzdory pochvalným recenzím Ryzenů 5000 a 6000. V dodávkách CPU pro stolní počítače a servery si však společnost oproti stavu před rokem výrazně polepšila. 

příloha_ovladnete_sva_data

Analytici z Mercury přičítají chabé výsledky Intelu ve všech třech segmentech problémům se zásobováním, které jsou příznakem přetrvávajících problémů v globálním dodavatelském řetězci.

Ve zprávě odhadují též to, že ARM CPU, jaké ve svých designech pro Macy využívá Apple, výrobci levnějších Chromebooků či některé Windows počítače s čipy Snapdragon tvoří 9,4 % trhu. To sice představuje pokles oproti předešlému kvartálu (daný nižší prodejností Maců), ale přesto jde o meziroční nárůst o 1,7 %.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?