Hlavní navigace

„Kobily běželi po poly.“ Opravidlo vám najde a opraví chyby v textu

22. 8. 2022

Sdílet

Oprava textu Autor: Pixabay.com
Nejste si jistí správností vámi psaného textu? Trápí vás překlepy, pravopisné chyby a gramatické nedostatky? Pomůže vám webová služba Opravidlo, která texty zkontroluje a navrhne případné opravy.

Nástroj Opravidlo umožňuje ve webovém rozhraní plnohodnotnou kontrolu textů psaných v českém jazyce, včetně překlepů, pravopisu a gramatiky. Pomocí Opravidla lze provádět korekce jak textů vložených z jiného zdroje, tak i přímo napsaných v rámci tohoto nástroje. Opravidlo při své činnosti neshromažďuje osobní údaje uživatelů a texty nejsou ze strany služby nijak shromažďovány.

Sami autoři uvádí, že korekce českých textů, prováděné prostřednictvím nástroje O­pravidlo, jsou založeny na formálních pravidlech, rozeznávajících chyby v oblasti pravopisu, gramatiky  a typografie.

Současně je prováděna i kontrola překlepů pomocí slovníku vzniklého spojením a úpravou morfologického slovníku a slovníku z Internetové jazykové příručky. Spoléhat tak můžete například na opravy interpunkce, velkých písmen, častých pravopisných chyb, gramatické shody, negramatické větné konstrukce apod.

Kontrolujete si pravopis s pomocí nějakých programů?

Za vývojem nástroje Opravidlo, který je aktuálně ve fázi beta testování, stojí tým autorů z Ústavu českého jazyka Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR a Ústavu teoretické a komputační lingvistiky Univerzity Karlovy. Aplikačními garanty jsou Wikimedia ČR a Seznam.cz.

Jak probíhá kontrola a oprava

1) Do textového pole vložte nebo vepište váš text a následně klikněte na tlačítko „Spustit korektor“.

Opravidlo

2) Opravidlo provede kontrolu textu.

Opravidlo

3) Pokud je text bez chyb, služba vás o tom informuje.

Opravidlo

4) Pokud ovšem Opravidlo v textu nalezne jakékoliv nedostatky, pak vás o tom informuje červeným podtržením a nabídne opravy. V tomto modelovém příkladu je původní text záměrně upraven a doplněn o gramatické chyby. Opravy můžete provádět buď jednotlivě, nebo můžete využít možnosti „opravit vše“.

Opravidlo

5) Chcete-li opravený text zkopírovat nebo vymazat, můžete k tomu použít příslušná tlačítka.

Opravidlo

CS24

6) Můžete využít také nástroj pro opravu diakritiky. Po kliknutí na příslušné tlačítko dojde k otevření nového editoru, jehož prostřednictvím lze do textu jednoduše doplnit chybějící diakritiku. To je obzvláště v dnešní době velmi užitečná funkce.

Printscreeny v článku vytvořila redakce PCWorld.

Byl pro vás článek přínosný?