Hlavní navigace

Heco Metas XT 501

1. 1. 2012

Sdílet

19 900 Kč, JBP Tech, www. jbptech.cz Německo patří společně s Velkou Británií, USA a Japonskem mezi reproduktorové velmoci. Jistě, Dánové mají své Jamo či Dali, Švýcaři Piegu a poza...
19 900 Kč, JBP Tech, www. jbptech.cz
Německo patří společně s Velkou Británií, USA a Japonskem mezi reproduktorové velmoci. Jistě, Dánové mají své Jamo či Dali, Švýcaři Piegu a pozadu nezůstávají ani Skandinávci. Německo ale patří se značkami jako je Canton, Elac, Magnat, Teufel, Heco a řadou dalších mezi skutečné evropské reproduktorové velmoci.
Je přitom zajímavé, že zatímco se traduje, že britské či japonské značky mají ve zvuku svých modelů jistou podobnost, v Německu naleznete jak značky zakládající si na maximální neutrálnosti a věrném podání nahrávky do posledního detailu, tak výrobce zaměřující se spíše na muzikálnost přednesu. Heco patří do druhé zmíněné skupiny, je ale zvláštní i tím, že v jeho portfoliu nenaleznete na jedné straně extrémně drahé modely, ale ani nejlevnější sloupy Victa 501 nelze na druhé straně označit za levně hrající.
Do našeho testu jsme si ovšem vybrali model o jednu kategorii výše: dvouapůlpásmové Metas XT 501 patří s cenou necelých dvacet tisíc do střední třídy. Tomu odpovídá i jejich mechanické opracování: čelní stěna je provedena v elegantním klavírním laku, zatímco bočnice a stěna zadní jsou kryty syntetickou dýhou. Spasování a opracování hran i klavírního laku je bezchybné a rozhodně by se za ně nemusely stydět ani modely s dvojnásobnou cenou. V balení naleznete také kovové hroty, který lze vyměnit za gumové špičky nožek na rozšířené základní desce reproduktorů.
V čelní stěně jsou v uspořádání D’Appolito (tedy s výškovým reproduktorem uprostřed) rozměrný basový a středobasový reproduktor – jsou vybaveny odlišně tvarovanými lehkými, ale pevnými membránami ze směsi celulózy a vlny, které pohání lineární magnety, přičemž vše je usazené v masivních koších z litého hliníku. Výškový reproduktor je vybaven hedvábnou kalotou, dvojitým magnetem a je usazen v masivní objímce z leštěného hliníku s mírným trychtýřem pro lepší rozptyl vysokých frekvencí. Jedná se o inovovaný typ s přirozenějším podáním výšek oproti staršímu modelu Metas 500. Leštěným hliníkem jsou olemovány i basový a středobasový reproduktor, což dodává celé reprosoustavě nádech luxusu. Ten dokreslují i dva výtečně zpracované bassreflexové otvory v zadní stěně a masivní terminály, které umožňují pro Heco typické zapojení bud v lineárním režimu, nebo se zvýrazněním vysokých frekvencí o 2 decibely, které výrobce doporučuje pro místnosti s větším útlumem vysokých frekvencí (závěsy, koberce, čalouněný nábytek). Teoreticky byste sice podobného výsledku mohli dosáhnout i tónovou korekcí na zesilovači či receiveru, nicméně díky kvalitním komponentům dvouapůlpásmové výhybky je výsledek při zapojení přímo na reproduktoru rozhodně lepší.
My jsme reproduktory poslouchali převážně v lineárním zapojení. První, co snad každého na reproduktorech Heco musí zaujmout, je výrazná muzikálnost. Prakticky všechny žánry zní velmi živě, dynamicky a reproduktory dokonce dokáží „odpustit“ i o něco nižší kvalitu masteringu či mírnou kompresi. Daní za tuto vlastnost je pochopitelně neutralita podání – v této disciplíně Metas XT 501 možná neexcelují, ale vzhledem ke kategorii, do níž patří, vlastně ani nemusí. Neznamená to však, že by vás Metasy při poslechu o něco připravily –detaily jsou přítomné, velmi dobře lze rozlišit jednotlivé nástroje, výtečně je podán prostor i tělo zvuku. Je skutečně prakticky jedno, co posloucháte – rock, pop, klasika a dokonce i jazz či blues zní tak dobře, že – nejste-li zarytí audiofilové – nějakou tu drobnou nepřesnost rádi odpustíte. Basová složka je pevná a dobře kontrolovaná bez sklonů k dunění, pokud ale Metasy plánujete zařadit do domácího kina, bude asi lepší počítat i se subwooferem. Svou velikostí a zvukovým projevem se hodí jak do menšího prostředí v bytě, tak do rodinného domu – v každém případě by ale vzhledem k bassreflexu směřujícímu dozadu měly být umístěny dostatečně daleko od stěny.
Souhrnně řečeno: Heco Metas XT vám nabídnou příjemné, přehledné a harmonické výšky, v nichž se občas skryjí drobné detaily, čisté a harmonické středy s výtečným podáním vokálů a velmi dobrý rozsah i objem basů, které jsou skvěle kontrolovány. Celkové zabarvení zvuku je spíše teplejší, což usnadňuje a zpříjemňuje dlouhodobý poslech. Podání prostoru je přirozené, i když chvílemi mírně nadsazené. Cena Metas XT 501 je vzhledem ke kvalitě zvuku a bezvadnému opracování více než přijatelná. Doporučená koncová cena je sice o zhruba čtvrtinu vyšší než v Německu, nicméně v internetových obchodech je naleznete právě až o onu čtvrtinu levněji (otázkou je, zda některé z těchto kusů nepochází z šedého dovozu). Tak či onak, Heco Metas XT 501 mají naše jednoznačné doporučení.


Konstrukce: dvouapůlpásmové s bassreflexem
Rozměry: 1000 × 230 × 340 mm
Váha: 15 kg
Výškový repro: 1× 25 mm, hedvábí
Středový repro: 1× 180 mm, celulóza/bavlna
Basový repro: 1× 180 mm, celulóza/bavlna
Impedance: 4–8 ohmů
Trvalý/špičkový výkon: 160/280 W
Citlivost: 91 dB

Autor článku