Hlavní navigace

Hledání duplicitních souborů v Průzkumníkovi souborů - 3.díl

21. 4. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Možná se budete divit, co všechno dokáží ve Windows funkce integrované v Průzkumníku souborů.

Předcházející díl

 

Pro vyhledání duplicitních souborů a následné utřídění vaší sbírky fotografií můžete použít speciální (a často placené) nástroje, nicméně se dá tento náročný úkol zvládnout i pomocí Průzkumníka souborů, který je integrován v operačním systému Windows.

Různé druhy zobrazení

Průzkumník souborů podporuje různé druhy zobrazování a porovnávání souborů. Stač jen použít nabídku Zobrazení, popřípadě klepnout pravým tlačítkem myši do pravé části okna Průzkumníka souborů. Obecně vzato vám zobrazení typu Největší ikony, Velké ikony a Střední ikony poskytnou dostatečně velké náhledy na to, abyste dokázali porovnat soubory pohledem (samozřejmě za předpokladu, že máte na monitoru nastaveno to správné rozlišení a hodnotu dpi).

Zobrazení Podrobnosti vám ukáže údaje týkající se velikosti souboru, data vytvoření a další údaje, přičemž v kombinaci s podoknem náhledu (Alt+P) vám umožní rychlé vyhledání a zobrazení duplicitních souborů. Po stisku klávesové zkratky Alt+V a následném stisku klávesy D se vám podokno náhledu změní na podokno podrobností.

Stačí prohledávat hlavní složku s fotografiemi a soubory videa, kde si jednotlivé soubory setřídíte podle velikosti, a tak odhalíte spoustu duplicitních souborů. Podokno náhledu vám pomůže prověřit, že soubory mají skutečně stejnou velikost a že obsahují skutečně stejný obrázek.

Duplicitní soubory může vybírat a odstraňovat po jednom, popřípadě si můžete označit postupně několik souborů (pomocí klávesové zkratky Ctrl+ klepnutí levým tlačítkem myši). Jen nezkoušejte vybírat najednou příliš mnoho souborů – stačí jedno špatné označení a odznačí se vám všechny soubory. Opět se nás neptejte, jak je to možné, protože ani my to nevíme.

CS24

Pěstujte si vhodné návyky

Znali jsme jednoho skutečně vášnivého fotografa, který opakovaně jen fotografoval a ukládal nebo spíše odkládal snímky, a to aniž by je nějak pojmenoval a následně uspořádal. Ano, digitální fotoaparáty vám toto chování umožňují. Ale ty následky! Následné procházení kvanta snímků je tak odstrašující a frustrující, protože najednou máte pocit, že s uspořádáním sbírky fotografií snad nikdy neskončíte.

Jak ostatně říkala jedna známá: Uklízej a dělej si pořádek průběžně, dokud máš všechno čerstvě v paměti. Všechno budeš mít jednodušší. Ona známá mimochodem byla knihovnice. Ani nevíte, jak bychom si přáli, abychom se mohli touto její radou řídit co možná nejčastěji.

Byl pro vás článek přínosný?