Hlavní navigace

HP končí s tablety, smartphony a nejspíš i s výrobou PC

19. 8. 2011

Sdílet

Jako blesk z čistého nebe přišla tento týden zpráva, že HP zastavuje výrobu tabletů a smartphonů a chystá se stáhnout i z výroby počítačů.

Ačkoliv se firmě daří a za třetí čtvrtletí vykázala zisk 1,926 miliardy dolarů, připravuje se na nejrozsáhlejší restrukturalizaci ve svých dějinách. HP se tak prakticky zbaví firmy Compaq, jejíž koupě v roce 2002 vyšvihla HP na první místo IT firem. Michael Dell z firmy Dell zprávu komentoval lakonicky: „Říkají tomu rozdělení, já bych to nazval rozvodem.“

„HP je v kritickém bodu své existence a tyto změny jsou zásadní pro dosažení úspěchu, o který všichni stojíme. Za chystané změny zcela přebírám odpovědnost,“ komentoval šéf firmy Leo Apotheker. HP má v plánu vydělit ze své struktury výrobu osobních počítačů a připravit ji k prodeji. Důvodem jsou klesající marže i prodeje PC. Současně také skončí s výrobou produktů založených na softwaru WebOS, což jsou i tablety a smartphony. Tam se zase HP potýká se silnou konkurencí Applu a Samsungu.

Přitom ještě před pěti měsíci ve své strategii Leo Apotheker plánoval, že právě WebOS bude základem každého PC s modrým logem HP. I kvůli tomu před rokem HP koupilo firmu Palm za 1,2 miliardy dolarů. Ve včerejším prohlášení, kde kromě finančních výsledků oznámil i připravovaný prodej, konstatoval, že by si přechod na WebOS vyžádal další investice, které může firma využít jinde. Dost možná mu byl varováním příběh povedeného tabletu HP TouchPad, který byl uvedený na trh teprve před necelými dvěma měsíci. Ten se snažil konkurovat iPadu výkonem i cenou, ale nepodařilo se. Obchodníci ho chtěli dokonce vracet výrobci, protože o něj ze stran zákazníků nebyl téměř žádný zájem, a to ani po slevě ve výši 100 dolarů.

Neúspěchy ve stolních i přenosných počítačích tak pomalu směřují HP na podobnou dráhu, na jakou se před lety úspěšně vydalo IBM. To odprodalo divizi PC čínskému výrobci Lenovo a začalo se soustředit primárně na služby a software.

K výraznějšímu nástupu do služeb a softwaru má HP pomoci další akvizice, tentokrát firmy Autonomy,  za více než deset miliard dolarů. Ta vyvíjí vyhledávací software a používá ho například Coca-Cola nebo americká Komise pro dohled nad cennými papíry.

Byl pro vás článek přínosný?