Hlavní navigace

HP má více superpočítačů než IBM

12. 12. 2008

Sdílet

Už druhý rok v řadě dominují servery HP BladeSystem c-Class žebříčku 500 největších superpočítačů světa. Architektura HP BladeSystem je základem 40,2 % systémů v posledním vydání žebříčku.

CS24

Už druhý rok v řadě energeticky úsporné servery HP BladeSystem c-Class dominují žebříčku 500 největších superpočítačů světa. Při započtení počítačových systémů postavených na architekturách HP ProLiant má nyní HP v žebříčku TOP500 zastoupení 41,8 % řešení, zatímco podíl IBM klesnul na 37,6 %. Architektura HP BladeSystem je základem 40,2 % systémů v posledním vydání žebříčku, což představuje víc instalací blade systémů, než mají všichni ostatní výrobci dohromady. Počet serverů HP BladeSystem v žebříčku TOP500 vzrostl o 5 % (celkem 201 superpočítačů) proti žebříčku z letošního června a o 10 % proti červnu 2007.

Počet instalací pro vysoce výkonné aplikace (HPC) v žebříčku TOP500, které používají blade servery, vzrostl více než jakákoli jiná počítačová architektura. Blade systémy čím dál častěji nahrazují proprietární systémy v oblasti HPC a starší mainframové architektury v komerčních prostředích.

Výraznou tržní dynamiku blade technologie HP potvrzuje to, že HP ProLiant BL2x220c G5 je nyní základem několika energeticky nejúspornějších superpočítačových clusterů včetně implementací WETA Digital Ltd. na Novém Zélandu, Cyfronet v Polsku a Columbia University v New Yorku. V typové úloze TOP 500 Linpack Benchmark dosáhla jediná skříň systému BL2x220C G5 s 32 uzly výkonu až 260 megaflops na watt.

Tato výkonová výhoda v kombinaci s dvojnásobným výkonem na skříň dělá z modelu HP BL2x220c nejlepší blade server pro zákazníky, kteří požadují maximální výkon aplikací bez zvýšených nákladů na infrastrukturu.

- - David Zajíc

Byl pro vás článek přínosný?