Hlavní navigace

HP Slatebook X2: odzvonilo netbookům?

22. 10. 2013

Sdílet

 Autor: H1
Na trhu už obrovské množství tabletů a iPad už pro ně dávno není synonymem. Tím spíš, že se více a více rozmachují kusy s operačním systémem Android. Mezi ně přišel nováček, který na první pohled spíše připomíná notebook.

(PR článek)

HP Slatebook X2 vlastně vypadá jako netbook, který můžete rozdělit na tablet a základnu. Jak si vedl během krátkého testování?

Zpracování

Jak už bylo řečeno v úvodu, Slatebook je hybrid složený ze dvou dílů. Tabletová část s obrazovkou o uhlopříčce 10,1“ a poměrem stran 16:9 má v sobě audiovýstup (jack 3.5 mm) a čtečku paměťových karet microSD. Z další konektorové výbavy na ní naleznete už jen přípojku ke klávesnici. Přední skleněná strana postrádá hardwarová tlačítka, jediným hardwarovým komponentem je webkamera v rámu displeje. Na straně zadní, plastové pak spatříte ovládání hlasitosti, uspávací tlačítko a fotoaparát.

Pokud máte doma iPad a zvykli jste si na jeho úchop, asi se vám bude zpočátku se Slatebookem trochu hůř sžívat. „Knížkový“ formát iPadu 4:3 člověku připadá přirozenější a k adaptaci na podlouhlou „nudli“ potřebuje trochu více času.

Tento (pro mnohé) nezvyk okamžitě mizí, když tablet zacvaknete do klávesnicové části. Zpracování spojů se dá směle označit za precizní – zkrátka cvaknete a vše drží tak, jako byste měli v ruce jen jeden kus hardwaru. Žádná mezera, vrzání, viklání, zkrátka nic. Části navíc můžete rozevřít do opravdu tupého úhlu.

HP Slatebook X2

Samotná klávesnice se trochu pronese, ostatně přes 900 gramů už poznáte. Jenže ta váhá má své opodstatnění – část funguje i jako dokovací stanice, takže přes ni celý tablet nabíjíte. Kromě toho obsahuje i svou vlastní baterii, USB a miniHDMI porty a čtečku karet formátu SD/SDHC. Hliníkový potah vypadá famózně a otevřený Slatebook působí opravdu hodnotným dojmem.

Displej

Desetipalcový LED panel s technologií IPS zaujme rozlišením Full HD (1920x1080). Barvy podává celkem věrně, neškodila by trochu vyšší sytost. Podsvícení se pohybuje v optimálním rozsahu a i na minimum, pokud zrovna nesedíte na slunci, jeho intenzita postačí. Stejně jako všechny tablety, i Slatebook se s přímým i nepřímým slunečním svitem trochu pere a hází „prasátka“ na všechny strany. Zvládá multidotyková gesta a pokud mu v tom nebrání software, reaguje zcela neprodleně.

Klávesnice

Ačkoliv se malé rozměry desetipalcového hybridu nezapřou, klávesnice rozhodně nezklame. Dá se použít i k delšímu psaní. Jednotlivé ostrůvky mají akurátní zdvih.  Klasické QWERTY rozložení doplňuje číselná řada, kterou mnohdy využujete při psaní symbolů, poloviční enter, a funkční klávesy k ovládání hudby, jasu, hlasitosti, hledání a Wi-Fi. Mnohdy oceníte i home button (na místě obligátního Startu nebo Command) a tlačítko multitaskingu na druhé straně. U rámu displeje se nachází posouvací zařízení pro odpojení tabletové části.

Potěšily i funkční klávesové zkratky známé z Windows (kopírovat, vložit, Alt+Tab). Jeden zádrhel (softwarový) se však nepodařilo vyřešit. Při přepnutí na české rozložení klávesnice fungovala diakritika v prohlížeči, v Evernotu, Google Play, zkrátka všude. Všude, kromě kancelářského balíku Open Office. Ani konzultace s droidími nadšenci, ani desítky minut strávené v nastavení tento problém nedokázaly vyřešit. 

Součástí klávesnice Slatebooku je i něco, co u dokoupených klávesnic nenajdete – touchpad. Klasika se dvěma tlačítky a vysokou citlivostí často ke slovu nepřijde, ale na označování a obecně práci s textem se občas hodí.

Hardware, výdrž a výkon

Čtyřjádrový čip nVidia Tegra taktovaný na 1,8 GHz poskytuje dostatek výkonu pro běžnou práci. Grafická část čipsetu patří k lepšímu průměru. V benchmarku Mobile GPUMark získal v hrubém testu 5693 bodů, což ho řadí na 94 místo. V součtu všech testů by se pak objevil do osmdesátého místa, tři jen těsně za iPadem čtvrté generace. 2 GB RAM tabletu bohatě stačí.

Velmi příjemné je i vestavěné úložiště o velikosti 64 GB, které navíc můžete rozšířit za pomocí SD/SDHC a microSD karet.   

Tablet se chlubí zvukovým systémem DTS Sound+. Audiofilové radostí skákat nebudou, na druhou stranu, na koukání na film nebo seriál zvuk stačí. Nečekejte však nic jako basy, počítejte s velkou porcí výšek. Nejvyšší hlasitost by mohla být krapet vyšší.

Jak už bylo řečeno v úvodu, tablet má ve své konstrukci implementovány dvě kamery – přední a zadní. Přední kamera na videotelefonování patří spíše ke středu. Ale opravdu by se každý měl sám sebe zeptat, jestli chce opravdu (jakýkoliv) tablet využít k pořizování obrázků…  

Operační systém

Tablet běží na téměř čistém Androidu Jelly Bean 4.2.2. V HP do základu přibalil v podstatě jen dvě vlastní aplikace – HP ePrint a Printer Control.   O systému opravdu by opravdu nebylo co psát, neboť jej dobře známe z ostatních mobilních zařízení. Jenže…

HP Slatebook X2A pak jsou věci mezi nebem a zemí, které prostě nevysvětlíte. Například zamrzající Open Office a běžné nenáročné aplikace.

 

 

Hodnocení

Za cenu kolem deseti tisíc získáte po hardwarové stránce velmi dobrý stroj. Dílenské zpracování, designová stránka, ty mluví rozhodně pro Slatebook. Displeji by prospěly výraznější barvy, ale na běžné použití rozhodně stačí a zvyknete si na něj.

Rozhodně se dá o Slatebooku X2 uvažovat jako o vysoce mobilním zařízení, které kombinuje výhody tabletu a notebooku, zejména díky klávesnici, která neurazí ani zarputilé grafomany. Slatebook X2 se dá doporučit zejména těm, kteří ještě nemají tablet, zároveň hledají nenáročnou náhradu za svůj netbook a využijí největší devizu celého Slatebooku – opravdu povedenou klávesnici.

soutez_casestudy

Tablet naleznete v nabídce společnosti HPmarket.cz.

 

Byl pro vás článek přínosný?