Hlavní navigace

AirWatch Connect 2013: podniková mobilita jde do Evropy

22. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © mhristov - Fotolia.com
Pracovat v kanceláři či odjinud na svém vlastním preferovaném telefonu či tabletu není ve Spojených státech žádnou novinkou. Trend BYOD (Bring Your Own Device, používání vlastních zařízení zaměstnanci) se však začíná prosazovat také v Evropě.

Minulý týden to potvrdila americká společnost AirWatch, jež se zabývá podnikovou mobilitou, když v Londýně pro své evropské zákazníky a partnery uspořádala konferenci s názvem Connect 2013.

Vzrůstající zájem evropských firem o zabezpečení dat, ať už na korporátních nebo zaměstnanci vlastněných zařízeních, jasně signalizují čísla zveřejněná společnosti AirWatch – jen za poslední rok vzrostla její zákaznická základna v regionu EMEA (Evropa, Blízký východ, Afrika) z devíti set na současných osmnáct set.

Největší zájem o problematiku bezpečnosti korporátních údajů bývá tradičně v oborech, jejichž data jsou mimořádně citlivá – tedy u finančních institucí jako jsou banky či pojištovny. Ochránit údaje svých pacientů však chtějí třeba i zdravotnické organizace: ve Velké Británii například Národní zdravotní služba (NHS) používá tablety při registraci v ordinacích. Školství a vzdělávání je díky oblibě mobilních zařízení u studentů další oblastí, kde vzrůstá zájem o řešení pro podnikovou mobilitu.

„Naši zákazníci stále přicházejí s novými a novými řešeními: od aplikací pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami, které jim pomáhají při učení a komunikaci pomocí doteku a zvuku, až k pokročilým integrovaným kancelářským aplikacím,“ popisuje Adrian Dumbleton ze společnosti AirWatch.

Podle šéfa AirWatch Johna Marshalla, je pro úspěch na trhu firemní mobility především třeba vytvořit ekosystém propojených aplikací a zařízení. „Mobilita se vyvíjí velmi rychle, proto je třeba neustále investovat a naslouchat potřebám zákazníků. V naší atlantské centrále a v Bangalore pracuje téměř pět stovek lidí jen v oblasti výzkumu a vývoje. Jsme jediná společnost, která má takovéto zaměření.“ Neméně důležité je pak udržovat dobré vztahy s výrobci, operátory, developery a vývojáři technologií.

Dynamičnost vývoje oblasti podnikové mobility potvrdil i Leif-Olof Wallin z analytické společnosti Gartner, který ve své prezentaci na Connectu doporučil firmám aktualizovat svou strategii podnikové mobility každých šest měsíců.

CS24

Experti ze společnosti AirWatch zdůrazňují, že organizace by se při zvažování investice do řešení pro zabezpečení podnikové mobility měly zaměřit zvláště na zlepšení produktivity, úsporu při nákupu zařízení (BYOD) a dodatečné náklady při ztrátě dat v případě absence bezpečnosti.

 

Byl pro vás článek přínosný?