Hlavní navigace

HP tvrdě doplatilo na spekulace o prodeji divize vyrábějící PC

12. 1. 2012

Sdílet

 Autor:
Špatná ekonomická situace a nedostatek pevných disků se podle IDC podepsaly na celosvětovém poklesu dodávek PC ke konci loňského roku. Největší propad pak zaznamenala společnost HP.

Podle reportu společnosti IDC, který byl vydaný ve středu, bylo za poslední čtvrtletí roku 2011 prodáno 92,7 milionu PC, což je meziroční pokles o 0,1 % (za poslední čtvrtí 2010 to totiž bylo 92,8 milionu kusů). Za celý loňský rok se pak celosvětově prodalo 352,4 milionu PC, což je naopak mírný nárůst o 1,6 % oproti roku 2010.

Ne všem výrobcům PC se dařilo stejně, například společnost HP tvrdě doplatila na dříve ohlášené plány o možném oddělení a prodeji divize vyrábějící osobní počítače. Nejistota mezi uživateli přinesla pokles prodejů PC s touto značkou o celých 16 % a to i poté, co HP oznámila, že k oddělení divize PSG nedojde. Nejistota mezi zákazníky tak zjevně přetrvává a škodu napáchanou bývalým CEO firmy Leo Apothekerem nelze jen tak smazat. Ale i přesto si HP udrželo pozici největšího světového výrobce a jen v posledním kvartálu dodalo na trh celkem 15 milionů PC. Nicméně náskok před konkurencí se ztenčuje. Na druhém místě se umístilo Lenovo s nárůstem o 36 % na celkových 13 milionů a na třetí příčce skončil Dell s prodejem necelých 12 milionů kusů PC.

Analytici jako hlavní příčiny globálního poklesu prodejů v posledním kvartálu uvádí záplavy v Thajsku, které způsobily, že hlavně menší výrobci neměli dostatek disků do nových PC. Dále se na nákupech nových počítačů projevilo zhoršování globální ekonomické situace a v neposlední řadě i rostoucí zájem o tablety, smartphony a čtečky knih, které si lidé kupují často pro práci, na kterou dříve používali běžná PC.

Analytici IDG počítají s tím, že pokles prodejů bude pokračovat i v prvních třech měsících, protože má pokračovat nedostatek pevných disků. Nicméně na konci roku 2012 by se situace měla již výrazně zlepšit a IDC očekává, že v poslední čtvrtletí budou letos prodeje o 15 % silnější než letos. Celkově se pak za rok 2012 má prodat 371 milionů PC, což by měl být nárůst o 5,4 %. Lze ale očekávat, že tento předběžný odhad IDC při zásahu různých nečekaných faktorů ještě zreviduje.

Největší propad prodejů byl zaznamenán v USA, téměř o 5 % (71 milionu prodaných PC za rok 2011 místo loňských 75 milionů) a stejně tak byla zasažena i Evropa a Japonsko. Naopak v Číně došlo ke zvýšení prodejů PC.

Byl pro vás článek přínosný?