Hlavní navigace

Hrozba ztráty dat po kyberútoku je větší, než kdy jindy

16. 9. 2021

Sdílet

 Autor: © boscorelli - Fotolia.com
Raketově rostoucí objem spravovaných dat, využívání cloudových technologií či zvyšující se počty zaměstnanců pracujících z domova. To jsou jedny z příčin, které podle firem vedou k většímu riziku ztráty dat při kybernetických útocích.

Téměř dvě třetiny společností z celého světa dotázaných v průzkumu Dell Technologies se obávají, že stávající opatření na ochranu dat nebudou dostačovat k obraně proti kybernetickým hrozbám.     

Podle zjištění studie 2021 Global Data Protection Index (GDPI) dnes firmy v oblasti ochrany dat čelí řadě problémů v souvislosti s neustálou hrozbou vyděračského softwaru a využitím nových technologií, jako jsou nativně cloudové aplikace, kontejnery Kubernetes a umělá inteligence.

příloha_ovladnete_sva_data

Také srpnový průzkum IDC potvrdil, že třetina dotázaných subjektů z celého světa v uplynulých 12 měsících zaznamenala útok vyděračským softwarem nebo průnik, který zablokoval přístup do systémů či k datům.

Aktuální průzkum Dell Technologies navíc odhaluje, že firmy samy cítí slabiny a nedostatečnost svých systémů:

  • Firmy dnes spravují více než desetinásobný objem dat oproti stavu před pěti lety – zatímco v roce 2016 to bylo 1,45 petabytu, v roce 2021 to je 14,6 petabytu.
  • Podle studie se 82 % respondentů domnívá, že jejich stávající řešení na ochranu dat nebudou zcela pokrývat budoucí požadavky. Obavy jsou to opodstatněné – více než 30 % dotázaných v uplynulém roce zaznamenalo ztrátu dat a téměř polovina (45 %) neplánovaný výpadek systémů.
  • Téměř dvě třetiny IT manažerů (62 %) se obávají, že stávající firemní opatření na ochranu dat nebudou dostačovat k obraně proti škodlivému a vyděračskému softwaru a 74 % shodně uvádí větší náchylnost ke ztrátě dat při počítačových útocích v souvislosti s nárůstem počtu zaměstnanců pracujících z domova.
  • Více než dvě třetiny (67 %) respondentů vyjadřují nejistotu, zda by v případě destruktivního počítačového útoku bylo možné veškerá důležitá podniková data znovu obnovit.
  • Bezmála dvě třetiny (63 %) účastníků studie se domnívají, že nové technologie, jako jsou nativní cloudové aplikace, kontejnery Kubernetes, umělá inteligence či strojové učení, představují z hlediska ochrany dat významné riziko. Absence řešení na ochranu dat pro tyto nové technologie byla uváděna jako jeden ze tří nejvážnějších problémů, s nimiž se podniky v tomto směru potýkají.
  • Průměrné náklady způsobené ztrátou dat v posledních 12 měsících se u podniků využívajících bezpečnostní řešení od různých dodavatelů blíží čtyřnásobkuoproti firmám, které vsadily na jediného dodavatele.

Byl pro vás článek přínosný?