Hlavní navigace

Huawei: Chceme být otevření a transparentní

25. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © adimas - Fotolia.com
Čínská společnost Huawei chce být transparentnější, aby svět přesvědčila o tom, že se nesnaží sledovat globální komunikaci pro čínskou vládu.

Společnost založil bývalý vojenský důstojník Žen Čeng-fej v roce 1987 a celých 25 let držel většinu obochodních operací v tajnosti, ale nyní se společnost rozhodla, že začne být otevřenější. „Chceme být otevření a transparentntí a chceme, aby lidé rozuměli tomu, kdo jsme,“ řekl Skott Sykes, vedoucí oddělení pro mezinárodní mediální styk. „Oproti nedávné minulosti je to velká změna.“

Huawei se doposud soustředil na porozumění obchodním výzvám, na výzkum a na vývoj nových produktů. „Mysleli jsme, že se všechno ostatní vyřeší samo, ale to mohlo být trochu naivní,“ přiznal.

Společnost sídlící v Šen-čenu měla za minulý rok obrat 35,4 miliard dolarů. Obvykle své výrobky prodává operátorům, ale nedávno se začala soustředit i na firmy, což znamená, že je pod větším tlakem společnosti.

„Je důležité, aby lidé věděli, kdo jsme a jaké jsou naše záměry,“ dodal Sykes a vysvětlil, že je pro Huawei kvůli čínskému sídlu transparentnost důležitější než pro ostatní.

Huawei publikuje své roční finanční výsledky již od roku 2000. Tento rok má však výsledky pro audit KPMG mnohem detailnější, zpráva má více než 100 stran.

„Dnes uveřejňujeme informace, o kterých by veřejná společnost ani nepřemýšlela, a to i přesto, že k tomu nejsme nikým nuceni a nemáme takovou povinnost, vzhledem k tomu, že jsme soukromá společnost,“ dodal Sykes.

Nejvíce problémů má Huawei ve Spojených státech, které se obávají, že čínská firma svá zařízení vylepšuje zadními vrátky, které může využít čínská vláda ke špehování americké komunikace.

„Pokud ukončíme obchodní vztah s USA, důvodem bude jejich protekcionismus,“ řekl Sykes. „Samozřejmě je to o něco komplikovanější. Mohla by se k tomu přidat i politika a možná sinofóbie, ale hlavním důvodem je obchodní protekcionismus. Jsme připraveni, ochotni a dostupní sloužit operátorům a zákazníkům ve Spojených státech, ale pravdou je, že v dohledné budoucnosti nevidíme žádnou významnou obchodní příležitost.“

I přesto však Huawei věří, že se časem přístup USA změní. „Jednoho dne snad vyhraje pragmatizmus,“ řekl. „ Žádné jednoduché řešení této výzvy neexistuje.“

Huawei ve středu oznámil, že zajistil smlouvu za 700 milionů dolarů. Nahradí výbavu dánského mobilního operátora TDC (kterou dosud zajišťoval konkurenční Ericsson) svými vlastními výrobky.

CS24

Zda snaha o transparentní přístup něco změní, se teprve uvidí, ale cíl společnosti – dosáhnout ročního obratu 60 miliard do roku 2017 – na tom pravděpodobně závisí.

 

Byl pro vás článek přínosný?