Hlavní navigace

Intel možná bude vyrábět procesory s cizí architekturou

30. 5. 2011

Sdílet

Důležitý partner Microsoftu by se nebránil výrobě procesorů pro konkurenční platformy. Zájem má také o tablety iPad.

Zajímavé prohlášení učinil Stacy Smith, finanční ředitel Intelu, během investorské konference v Londýně. Intel by podle něj rád poskytl své výrobní kapacity i jiným společnostem. Dokázal by si prý představit, že se zkombinuje proprietární architektura Intelu s technologiemi jiných výrobců. Za určitých okolností by pak dokonce uvažoval také o použití cizích jader, ale jen pro některé zákazníky.

„Když za námi přijde Apple nebo Sony a řekne: ‚Chceme dělat produkt postavený na vaší architektuře a našem duševním vlastnictví‘, neváhal bych. Pro nás by to byl skvělý obchod,“ řekl Smith. Použití cizí architektury by prý připadalo v úvahu po delší diskusi a hloubkové analýze.

Konference se zúčastnil také šéf Intelu pro Evropu, Blízký východ a Afriku, Christian Morales. Ten by se takovému obchodnímu modelu rovněž nebránil. „Data jsou data,“ řekl. „Největší prodeje zaznamenávají notebooky, pak netbooky a pak ostatní zařízení.“ Netbooky měli podle jeho názoru smysl hlavně v uplynulých dvou letech, tedy v době vrcholící hospodářské krize, protože šlo o levné přístroje. Nyní však všichni chtějí plnohodnotné počítače. „Dokonce i Apple prodá více MacBooků než iPadů,“ dodává Smith. Zatímco s iPady nemá Intel nic společného - používají procesory od Samsungu, součástí MacBooků jsou čipy Intel Core. Intel chce ale více.

Byl pro vás článek přínosný?