Hlavní navigace

Správce úloh jako nástroj pro řešení problémů - 1.díl

29. 5. 2011

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Pomalý počítač není nutné vždy okamžitě restartovat - zkuste jej vyléčit pomocí několika tipů a triků pro Správce úloh ve Windows, které najdete v tomto článku.

Počkejte! Nemusíte hned všechny problémy s rychlostí počítače v prostředí operačního systému Windows 7 řešit restartem. Je zřejmé, že restart počítače je jednou z možností, když se vám některý program odmítá spustit nebo je odezva operačního systému velmi pomalá, není však jediným řešením. Skvělým nástrojem pro řešení nejrůznějších problémů ve Windows 7 je Správce úloh.

Správce úloh zobrazuje programy, procesy a služby, které jsou aktuálně spuštěny na počítači. Můžete je tak použít ke sledování výkonu počítače, k ukončení programu, který neodpovídá, nebo sledovat stav sítě a zjišťovat, kteří uživatelé jsou aktuálně k počítači připojeni.

Je naprosto normální, že ve Windows 7 na vašem počítači běží spousta nejrůznějších aplikací - jejich počet je v podstatě omezen pouze velikostí dostupné paměti a výkonem procesoru. Pravdou je, že to, co ve Správci úloh vidíte, je pouze zlomkem toho, co se děje uvnitř operačního systému. Ve skutečnosti Windows provádí poměrně velmi náročnou správu procesů a služeb, a to včetně například nastavování jejich priority. Nelze se tedy divit, že se tu a tam takříkajíc „něco nepovede“. A právě v těchto případech pak určitě s výhodou využijete Správce úloh.

 

Spuštění Správce úloh

Abyste mohli začít pracovat se Správcem úloh, musíte jej logicky nejprve spustit. Ve Windows je možné Správce úloh spustit několika způsoby:

  • Stiskem klávesové zkratky Ctrl-Shift-Esc.
  • Stiskem klávesové zkratky Ctrl-Alt-Delete a poté stiskem tlačítka Spustit Správce úloh.
  • Klepnutím na tlačítko Start, zapsáním výrazu Správce úloh do řádku pro vyhledávání a stiskem klávesy Enter.
  • Klepnutím pravým tlačítkem myši na libovolné místo Hlavního panelu a výběrem položky Správce úloh z místní nabídky.

Správce úloh

Každá z výše uvedených možností vede k otevření konzoly Správce úloh.

 

Nejdůležitější informace jsou vidět na první pohled

Ve spodní části okna Správce úloh najdete ve stavovém řádku ty nejdůležitější informace týkající se systémových prostředků počítače, a to nezávisle na tom, kterou záložku máte právě otevřenou. Konkrétně se zde zobrazuje aktuální počet běžících procesů, zatížení procesoru v procentech a obsazení fyzické paměti v procentech.

Správce úloh

Údaje, které zde najdete, vám okamžitě prozradí, zdali nějaký proces či aplikace nespotřebovává veškerý výkon procesoru nebo dostupnou operační paměť. Při řešení problémů s počítačem se jedná o informace, které potřebujete v první řadě.

Správce úloh

V horní části okna konzoly Správce úloh najdete několikero různých záložek: Aplikace, Procesy, Služby, Výkon, Sítě a Uživatelé (viz obrázek). V pokračování se budeme podrobně věnovat záložkám Aplikace, Procesy a Služby. Zbylé tři záložky pak pouze stručně zmíníme, neboť se až zas tak moc problematiky řešení problémů s počítačem a operačním systémem netýkají.

CS24

 

Úvodní foto: © pressmaster - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?