Hlavní navigace

Intel posouvá hranice s neuročipem Loihi

4. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Intel
Intel pokročil ve vývoji čipů, které dokáží uvažovat jako lidský mozek.

Intel ohlásil druhou generaci svého neuromorfního čipu Loihi, který má pomáhat vědcům ve vývoji aplikací, které dokážou „přemýšlet“ podobně jako lidský mozek.

První ovoce svého neuromorfního výzkumu Intel předvedl v roce 2017, kdy uvedl první čip Loihi – procesor, který syntetizoval 128 tisíc neuronů a 128 milionů synapsí. Oproti němu může Loihi 2 působit jako krok zpět – neuronů sice syntetizuje rovný milion, synapsí však má méně, jen 120 milionů.

příloha_ovladnete_sva_data

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Zčásti je to dáno progresem v ohledu tranzistorové hustoty, zčásti návazností na dosavadní vývoj. Loihi je totiž prvním čipem Intelu pro širší využití vyráběným na základě předprodukční verze procesu Intel 4 (dříve známým jako 7nm). Počet tranzistorů Loihi 2 je stejný jako v případě jeho předchůdce, tedy zhruba 2,3 miliardy, rozměr čipu je však poloviční – 31 mm2 oproti 60 mm2.

Ale hlavně, Intel tvrdí, že Loihi 2 je oproti první generaci až desetkrát výkonnější, mimo jiné i díky komplexnějšímu způsobu přenosu informací. Loihi 2, který má sloužit účelu hlubokého učení, je zároveň snáze programovatelný, což výzkumníkům usnadní jeho „výcvik“ s různými typy algoritmů strojového učení. Přesto, že Intel se o komercializaci Loihi čipů zatím nesnaží.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?