Hlavní navigace

Internet Archiv v obavách o data nasazuje šifrování

26. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © NLshop - Fotolia.com
Neziskový web bude ukládat méně dat uživatelů a přejde na bezpečný protokol HTTPS.

Internet Archive, online úložiště milionů digitalizovaných knih, chce chránit své čtenáře před tajným špehováním – například ze strany americké vlády.

Internet Archive na základě pomoci více než 15 milionů uživatelů a 850 přispívajících knihoven bezplatně nabízí přes 5 milionů elektronických knih na adrese archive.org a 2 milionů knih na openlibrary.org.

V čtvrtek během akce, která se konala v sídle Internet Archivu v San Francisku, nezisková organizace ohlásila nové funkce a prvky na ochranu soukromí, které mají především ztížit monitorování chování a návyků čtenářů na jejím webu. Především půjde o bezpečný protokol HTTPS, který bude standardně zapnut (nebude tedy povinný, ale ti, kdo jej z nějakého důvodu nebudou chtít používat, si jej budou muset sami vypnout). Protokol HTTPS byl navržen tak, aby bránil odposlouchávání a takzvaným útokům pomocí prostředníka, a očekává se, že jej začne brzy používat většina uživatelů.

I v tomto případě jsou hlavním důvodem ke změnám v postoji k ochraně soukromí a chování organizace stále ještě se rozrůstající skandál PRISM týkající se rozsahu špehování světového internetu a všech jeho uživatelů americkou agenturou NSA. Internet Archive ve svém pátečním blogu uvádí: „Na základě faktů o plošném odposlouchávání veškerého toku informací po Internetu nyní šifrujeme a maskujeme chování našich čtenářů a jejich výběr webových stránek od jejich prohlížeče až k našemu webu.“

Blog ve svém zdůvodnění specificky poukázal na XKeyscore agentury NSA. Nástroj XKeyscore umožňuje analytikům NSA prohledávat obrovské množství emailů, rychlých zpráv a historie prohlížeče bez předchozí autorizace.

Internet Archive se také zaměřil na to, aby zkomplikoval rekonstrukci toho, jak se uživatelé chovají. Všechny adresy IP uložené na serverech domén archive.org a openlibrary.org budou zašifrovány. Implementace serverů byla změna tak, že adresy IP jednotlivých uživatelů budou šifrovány klíčem, který se bude měnit každý den. To dle slov organizace umožní vyhodnocovat množství uživatelů využívajících její služby, ale bez možnosti jednoduše je identifikovat či určit, odkud se připojují.

Toto vše se dotýká přes 3 milionů uživatelů, které se podle Internet Archivu každý den připojují k jejich serverům. Používání protokolu HTTPS bude standardizováno i pro uživatele služby Wayback Machine, která umožňuje prohlížet předchozí verze webů na internetu.

Webové servery většinou ukládají adresy IP do svých logů, což umožňuje zpětně určit, kdo se kdy na co díval, ale podle slov Internet Archivu se organizace snaží vyhnout ukládání adres klientů již několik let.

Internet Archive ohlásil ještě řadu dalších iniciativ, které již nejsou svou povahou bezpečnostní. Pro ty ze svých uživatelů, kteří mají sklony k nostalgii, byl vytvořen „Historical Software Archive“ – který bude sbírat software platforem, které jsou již záležitostí časů minulých, a umožňoval jejich spuštění v emulaci běžící v současných prohlížečích.

Dále vznikl archiv televizních zpravodajství, který umožňuje podle klíčových slov prohledat 491 000 zpráv, které byly za poslední 4 roky nahrány z amerických televizních stanic a pustit si je v podobě videoklipu. Archiv je pravidelně aktualizován o starší materiály a nové zprávy jsou přidávány 24 hodin po jejich odvysílání.

Byl pro vás článek přínosný?