Hlavní navigace

Investice do IT mohou působit proti zvyšování cen

13. 3. 2023

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
Nejnovější průzkum ukazuje, že více než dvě třetiny tuzemských podniků bude roce 2023 v reakci na situaci na trhu snižovat provozní náklady. Více než polovina ale naopak chystá více investovat do IT a technologií.

Průzkum společnosti Grit mezi 150 organizacemi, převážně z oblasti průmyslu a obchodu, ukázal, že na firmy doléhají důsledky pandemie, nedostatku surovin, drahých energií a vysoké inflace. Zvyšování vstupních nákladů vedlo ke zdražení, které ale nemůže pokračovat donekonečna, protože by firmy přišly o zákazníky.

Plánujete letos zvýšit investice do IT

Sedm z deseti firem uvedlo, že sníží provozní náklady. Budou tedy nakupovat výhodnější výrobní materiál, šetřit energiemi (např. méně topit a klimatizovat) nebo přehodnotí využívání externích služeb a programů. Vzhledem k rozvoji home office během pandemie se některé firmy vzdávají kanceláří.

Společnosti s obratem do 200 milionů budou šetřit také na marketingu (asi pětina) a snižovat skladové zásoby (asi třetina). Náklady na zaměstnance ale plánuje snižovat pouze 12 % ze všech dotázaných.

„Razantní škrty ale nic nevyřeší – naopak mohou firmu ještě více oslabit v dalším vývoji. Dobře naopak fungují investice do technologií a automatizace,“ říká Lubomír Veselý, ředitel Gritu.

CS24

Přes 59 % firem se podle průzkumu chystá investovat do technologií, nejčastěji právě do softwaru pro automatizaci administrativních procesů. Z dotázaných výrobních firem se 57 % letos chystá investovat do pořízení nebo vylepšení výrobních strojů.

Vyšší efektivita práce následně pomáhá snižovat provozní náklady, což je, jak bylo uvedené, klíčové pro více než dvě třetiny podniků.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?