Hlavní navigace

iOS je nejlepší volbou pro vývojáře mobilních aplikací

2. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © cienpiesnf - Fotolia.com
Z průzkumu pořádaného společně společností Appcelerator a agenturou IDC vyplývá, že iOS svou popularitou u vývojářů podnikových aplikací výrazně předčí Android.

„Velkou novinkou je fakt, že iOS nabírá před Androidem výrazný náskok v oblasti podnikových aplikací,“ řekl Scott Ellison, viceprezident IDC pro mobilní platformy. „Zdá se, že doménou Androidu jsou spíše aplikace určené pro běžné spotřebitele. To dává šanci na úspěch v podnikových aplikacích také Microsoftu.“

Průzkum, kterého se zúčastnilo 3 632 vývojářů z celého světa, ukázal, že až 53,2 % z nich se domnívá, že operační systém iOS je jasným lídrem v oblasti podnikových aplikací. V případě Androidu je o stejné skutečnosti přesvědčeno pouhých 37,5 %. Oproti průzkumu uskutečněném jen tři čtvrtletí zpátky jde o výrazný posun. Tehdy dopadl průzkum nerozhodně, když Androidu i iOS věřilo shodně 44 % vývojářů.

Appcelerator a IDC věří, že za drtivým úspěchem iOS stojí několik hlavních faktorů. Vývojáři vyčítají Androidu přílišnou fragmentaci platformy a častější výskyt zpráv o novém malwaru. Applu naopak hraje do karet vřelé přijetí iPadu v řadě průmyslových oblastí, což vytváří další půdu pro iOS.

Obě společnosti sice opatrně přiznávají, že se na trhu ještě plně neprojevily účinky akvizice společnosti Motorola Mobility. Přesto jsou však přesvědčené o tom, že ze špatné pozice Androidu může těžit Microsoft, který se chystá uvést tablety a smartphony s operačním systémem Windows 8.

„V podnikové sféře vidíme příležitost pro Windows 8,“ řekl Michael King, ředitel podnikové strategie v Appceleratoru, poskytovateli multiplatformních nástrojů pro vývoj mobilních aplikací. „Naši vývojáři jsou s uživatelským rozhraním Metro spokojeni. Ohledně Windows 8 jsou velmi optimističtí, ale opatrní zároveň.“

Podle IDC má o vývoj pro tablety s Windows 8 enormní zájem 33,3 % respondentů. 43,8 % vývojářů pak na Windows 8 oceňuje právě dotykové rozhraní Metro, na kterém prý kladně hodnotí také to, že se výrazně liší od rozhraní Androidu a iOS. Výhodou nového systému je také jeho kompatibilita s architekturami x86 a ARM. Pokud se Microsoft podaří vytvořit podmínky pro portování aplikací, pak může hrát opravdu důležitou roli.

Byl pro vás článek přínosný?