Hlavní navigace

iPad Mini patří mezi nejhůře opravitelné přístroje

3. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Apple
Společnost iFixit jako první rozebrala iPad Mini a kromě špatného koeficientu opravitelnosti neobjevila příliš mnoho překvapení.

Malý tablet od Applu dostal 2 body z možných deseti, což podle stupnice iFixit znamená „nesmírně obtížná“ možnost oprav svépomocí. Společnost se zabývá sestavováním návodů na opravy spotřební elektroniky, proto také rozebírá nové přístroje okamžitě po jejich uvedení do prodeje. „Tento výrobek pokračuje v tradici konstrukce Applu – potenciálně vyměnitelné součásti je možno vyměnit jen s velkými obtížemi,“ napsal generální ředitel iFixit Kyle Wiens v e-mailu ve čtvrtek večer, tedy den před oficiálním zahájením prodeje. Tablet jim k rozebrání zapůjčil jeden vývojář z Kalifornie, který ho obdržel zásilkovou službou o den dříve.

„iPad Mini pokračuje v tradici Applu u iPadů, protože většina součástí je upevněna spoustou lepidla,“ je napsáno v příručce iFixit. Wiens dodává: „Displej je přilepený ke krytu. Baterie také, dokonce i základní deska je přilepená. Lepidlo nechybí ani u konektoru pro sluchátka. Jedinou dobrou zprávou je, že displej LCD není pevně spojený s krycím sklem.“

iPad Mini má jeden z nejhorších stupňů opravitelnosti. Horší je například 15palcový MacBook Pro, který dostal hodnocení 1. Oproti tomu konkurenční tablety Google Nexus 7 a Amazon Kindle Fire HD dostaly známku 7.

V útrobách malého tabletu nečeká příliš mnoho překvapení, Wiens se zmínil o těch nejzajímavějších. Díky novému, menšímu konektoru Lightning zbylo uvnitř místo na dva reproduktory, iPad Mini tedy nabízí stereofonní zvuk. Displej dodává Samsung, i přes poslední soudní spory, které vynesly Samsungu pokutu miliardu dolarů. Analytici nicméně předpokládají, že Apple odebírá displeje i od LG a AO Oprtonics, iPad Mini tedy může obsahovat displeje od několika různých výrobců. Wiens upozornil na jednu odlišnost – tento displej má oddělené krycí sklo od zobrazovací jednotky, zatímco ostatní výrobky Applu mají sklo integrované přímo do displeje, aby ušetřily na tloušťce. Důvodem podle Wiense může být předpoklad, že menší iPad budou více používat děti a výměna skla bude patřit k častým servisním zásahům.

Ani menší iPad na tom podle Wiense není dobře s výměnou baterie. Svépomocí to jde nesmírně těžko a pokud ji budete chtít vyměnit odborně, zaplatíte 99 dolarů, což je při ceně 329 dolarů výrazná částka. „S ohledem na tuto skutečnost bude předpokládaná životnost iPadu Mini zhruba dva až tři roky, jako u ostatních iPadů,“ dodal.

Byl pro vás článek přínosný?