Hlavní navigace

Ovládněte gesta pro efektivní ovládání Windows 8 - 1. díl

3. 11. 2012

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Windows 8 má několik nových funkcí (například Charm Bar, česky neoficiálně šém, obrazovku Start a ovládání gesty), které mohou na první pohled vypadat jako zbytečné a matoucí.

Windows 8 přitom pracují stejně dobře, ať už přilnete k novému rozhraní nebo tradiční ploše Windows. Je ovšem praktické naučit se pracovat se „šémem“ a gesty pro rychlé přecházení mezi obrazovkou Start a plochou, schopnosti multitaskingu a sdílení dat mezi novými aplikacemi. Zkušení uživatelé Windows, kteří používají standardní, tedy neRT verzi Windows 8, mohou být v pokušení tyto nové funkce zcela ignorovat a pracovat výlučně skrze aplikaci plochy. My ostatní se však pojďme naučit něco nového.

Než se to naučíte, musíte sundat ruce z klávesnice. Po několika týdnech práce a hraní si s Windows začnete plně ovládat nové ovládací schéma, které je vytvořené tak, aby fungovalo stejně dobře na stolních počítačích, noteboocích i tabletech. Může vám přitom pomoci pracovat rychleji a efektivněji, ovšem jen za předpokladu, že na počátku investujete trochu času a naučíte se toto schéma používat přirozeně. Připravili jsme si pro vás proto stručného průvodce, který vám pomůže urychlit vaše činnosti na počítači či tabletu ovládnutím dotykové alternativy klávesnice a myši.

 

Vyčarujte „šém“ pro jednodušší vyhledávání a sdílení

Windows 8

Švihněte prstem od pravého okraje, abyste zobrazili Charm bar (šém), který vám umožní vyhledávat, sdílet a měnit nastavení aplikací Windows 8. Je zde také tlačítko Start, s jehož pomocí se jedním kliknutím dostanete zpět na obrazovku Start.

Klávesnice: Pro otevření Charm baru stiskněte najednou klávesy Windows + C.c

Myš: Přesuňte myš do pravého dolního či horního rohu obrazovky a na chvíli ji tam nechte. Opět se zobrazí „šém“.

 

Rychle přepínejte mezi úkoly s bočním panelem aplikací

Windows 8

Přepínejte mezi otevřenými aplikacemi ve Windows 8 švihem prstu od levé hrany obrazovky. Takovým způsbem otevřete aplikaci, kterou jste naposledy používali. Jestliže chcete vybrat ze seznamu otevřných aplikací, jdnoduše švihněte trochu zleva a potom zpět k hraně.

CS24

Kávesnice: Pro přepínání mezi aplikacemi stiskněte najednou klávesy Windows + Tab.

Myš: Posuňte myš doprostřed levé hrany, poté klikněte a táhněte pro aktivaci kýžené naposledy používané aplikace. Abyste otevřeli seznam všech běžících aplikací, stačí jnom posunout myš do levého horního nebo dolního rohu obrazovky a posunovat ji směrem do středu levé hrany.

>> Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?