Hlavní navigace

iPad může být klidný. Kindle Fire ani Nook jej neohrozí

12. 11. 2011

Sdílet

 Autor:
Pondělní představení dalšího levného soupeře pro iPad nebude nikomu v kalifornské základně společnosti Apple rušit spánek, tvrdí analytici.

V pondělí společnost Barnes & Noble představila svůj tablet Nook, který bude stát 249 dolarů a kterým tato společnost reaguje na vstup tabletu Fire od konkurenční společnosti Amazon na trh sedmi palcových Android zařízení. Nook půjde do prodeje na konci příštího týdne, několik dní poté, co se Kindle Fire od Amazonu začal prodávat za 199 dolarů.

Nicméně ani Kindle Fire ani Nook Tablet neohrozí dominanci společnosti Apple na trhu s tablety, tvrdí analytici.

"Nemyslím, že Apple by měl být zbytečně nervózní kvůli těmto zařízením," prozrazuje Tom Mainelli z IDC. "Nook a Fire otevírají trh tabletů pro větší skupinu uživatelů, kteří nechtějí utratit 500 dolarů za iPad."

Sarah Rotman Eppsová, analytička u firmy Forrester Research, souhlasí s tím, že oba Android tablety, i když stojí o stovky dolarů méně než nejlevnější iPad, nezpůsobí žádný tlak na vedoucí pozici Applu na trhu s tablety.

"Nook stejně jako Fire rozšiřují trh," tvrdí Eppsová. "Všechny tři mohou být úspěšné."

Zatímco nová zařízení mohou zkoušet ohrozit pozici iPadu, dodává Eppsová, dopad bude malý, prodej iPadu od Applu bude o řád vyšší než těchto konkurentů. Eppsová odhaduje, že společnost Barnes & Noble prodá 1,5 až 2 milióny tabletů Nook ve čtvrtém čtvrtletí a Amazon 3 až 5 miliónu zařízení Kindle Fire.

"Nicméně pokud Apple bude nadále prodávat iPady v současném tempu, může ve čtvrtém čtvrtletí prodat celosvětově 20 miliónu kusů," prozrazuje. Ve třetím čtvrtletí prodal Apple rekordních 11,1 miliónu iPadů.

Mainelli také nevěří, že by prodeje Applu nějak trpěly kvůli společnostem Amazon nebo Barnes & Noble. "Apple bude nadále prodávat tolik iPadů, kolik dokáže vyrobit," myslí si.

Mainelli i Eppsová dodávají, že společnost Barnes & Noble má v boji proti Amazonu jednu výhodu. A tou jsou kamenné obchody.

"Tablet Nook se bude prodávat lidem, kteří nejenže nemají zájem kupovat si iPad, ale kteří chodí do obchodů Barnes & Noble," říká Mainelli a má tím na mysli plochu, jež je nyní v obchodech vyhrazena tabletům Nook a plány, podle kterých by v budoucnu měly vzniknout specifické kouty zaměřené na Nook v rámci obchodů Barnes & Noble. "Existují lidé, kteří by nikdy nevešli do obchodů Apple Store nebo Best Buy, ale tráví čas v Barnes & Noble."

Eppsová také upozorňuje na možnost vyzkoušet si tablet Nook před nákupem a servis a pomoc, jež jsou k dispozici přímo v obchodě. Tento fakt odlišuje toto zařízení od levnějšího tabletu Fire.

Jednou z věcí, na které se experti neshodli, je to, zda uvedení zařízení Kindle Fire a Nook Tablet, jež obě stojí pod 250 dolarů, dokazuje, že zde opravdu není žádný prostor pro zařízení, která stojí více než tato, ale méně než iPad.

"Fire může být úspěšný v low-end sféře, zatímco iPad bude dominovat střední a vysoké třídě," napsal Brian White, analytik u společnosti Ticonderoga Securities, v e-mailové odpovědi na dotaz. "Nicméně mezi nimi není moc místa pro skutečný tablet."

Eppsová má stejný názor jako White, ale Mainelli si tím není tak jistý.

"Myslím, že mezi těmito dvěma cenami se najde místo na trhu," tvrdí Mainelli. "Určitě existuje místo pro 9 až 10 palcový tablet, který by stál 300 až 350 dolarů."

Byl pro vás článek přínosný?