Hlavní navigace

Tip: Mailujte jako profesionál - 6. díl

12. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © koya79 - Fotolia.com
E-mail obecně často leží na hraně mezi užitečností a překážkou. Je to nedocenitelná pomůcka pro komunikaci a práci, na druhou stranu může být nepraktický, vtíravý – a někdy dokonce i ohrožující bezpečnost.

V následujícím článku vám nabízíme malý návod k tomu, jak svou elektronickou schránku zkrotit a přizpůsobit obrazu svému. Zkrátka, jak se stát profesionálem v e-mailování a zefektivnit další oblast vaší práce.

1. díl seriálu: Nastavte své e-maily do režimu „zdřímnutí“

2. díl seriálu: Zkroťte Gmail prioritními zprávami a rozpletenými konverzacemi

3. díl seriálu: Chraňte své soukromí jednorázovými e-mailovými adresami

4. díl seriálu: Vkládejte přímo váš výběr e-mailových podpisů

5. díl seriálu: Zjistěte, zda vaše e-mailová schránka byla napadena hackerem

6. díl seriálu: Posílejte obrovské přílohy

 

Posílejte obrovské přílohy

Je obecným pravidlem, že e-mailové servery nemají rády velké přílohy souborů. Některé jsou schopny poprat se s archivem o velikosti 25 MB, jiné se zaseknou u obrázku, který má více jak 5 MB. V době mamutích videí, fotoalb či PDF souborů tato řekněme základní velikost zdaleka nestačí.

Vše, co potřebujete, je služba pro sdílení souborů, která obchází váš e-mailový server. Příkladem mohou být zahraniční servery Dropbox a SugarSync, v českém prostředí nejspíše sáhneme po Uloz.to nebo Uschovna.cz. Zde jednoduše nahrajete váš soubor (či soubory) do veřejné složky a zkopírujete odkaz pro sdílení souboru do příslušného e-mailu. Příjemci poté pomocí odkazu daný soubor stáhnou a efektivně se tak vyhnou přetíženým mailovým serverům.

Dropbox či SugarSync jsou služby, do nichž se musíte zaregistrovat. Pokud patříte mezi ideální adepty pro využívání jednorázových adres, které jsme zmínili v jednom z předchozích tipů (a tedy se neradi kamkoliv registrujete), doporučujeme využít českých alternativ, které jsou zdarma a bez dalších podmínek. Jestliže chcete posílat soubory přátelům v zahraničí, využijte služby Ge.tt. Jednoduše zde můžete nahrát soubor a získat link k jeho stažení, a to bez jakékoliv platby, instalace a registrace. Soubory zůstávají online po dobu 30 dnů a v případě, že si zde přece jen (zdarma) založíte účet, se počet dnů zvedne na 90. Účet vám také přidá možnost sledovat statistiku sdílení v reálném čase, což e-mail každopádně nezvládne.

CS24

Na druhou stranu, pokud preferujete tradiční (podle některých jednodušší) metodu přidávání příloh k e-mailům, můžete si stáhnout bezplatný plug-in pro Microsoft Outlook od webové služby YouSendit, který je schopen  opět obejít e-mailový server, přičemž ale zachovává soubor jako klasickou přílohu. Nicméně maximální velikost souboru je v tomto případě pouhých 50 MB. Chcete-li zvýšit maximum na 2 GB, musíte si připlatit 10 dolarů měsíčně (případně 50 ročně).

Byl pro vás článek přínosný?