Hlavní navigace

iPad vládne tabletům, konkurence se nevzdává

28. 6. 2011

Sdílet

 Autor:
Nejen z výsledků studie o internetové trafice vyplývá, že tablety společnosti Apple v současné době jednoznačně dominují trhu. Dočkáme se v dohledné době zvratu?

Ve Spojených Státech si s 97% podílem na internetové trafice iPady zcela drtivě uzurpují první místo mezi tablety. Celosvětově je to přitom o něco méně, zhruba 89%.

I přes tuto očividnou nadvládu Apple, se v několika příštích měsících mají objevit konkurenční tablety, které by mohly mít šanci zamíchat kartami popularity.

Jedním z nejočekávanějších je tablet s operačním systémem Android od výrobce čteček Kindle, které se staly celosvětovou senzací, tedy Amazon. Podobně jako Apple, vlastní Amazon Online obchod s hudbou, elektronickými knihami a nově také aplikacemi pro operační systém Android.

V červenci se již snad dočkáme ohlášeného tabletu TouchPad, který poběží na operačním systému WEbOS a zodpovědný za něj není nikdo menší, než Hewllet-Packard. I ten má reálnou šanci na úspěch.

Černého Petra v této neoficiální soutěži popularity zastupují tablety s Windows 8, na které si ještě bohužel budeme muset nějaký čas počkat. Microsoft tvrdí, že nová verze systému je navrhována s velkým ohledem právě na dotyková zařízení a interface, že bude podobný tomu z Windows Phone 7. Nový systém bude pracovat také na platformách s procesory ARM, které patří mezi mobilními zařízeními k těm nepopulárnějším.

 

ipad2

 

Když Apple před 18 měsíci přišel s iPadem, mohli se ostatní výrobci počítačů a elektroniky přetrhnout, aby přišli s odpovídajícím produktem. BlackBerry Playbook, Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab, Asus Eee Pad a další. Jak je možné, že se nikdo iPadům 1 a 2, v popularitě byť trochu neblíží? Podle serveru Technologizer je to předvším proto, že si výrobci neodpověděli na otázku: Proč by si kdokoli měl koupit jiný (náš) tablet, než iPad?

CS24

Na rozdíl od konkurence vydává Apple pravidelně updaty pro svůj operační systém, tak aby postupně zlepšoval a rozšiřoval funkčnost iPadu. A na rozdíl od Androidu se Apple nemusí potýkat s obtížemi v podobě všelijakých obstrukcí, jimiž výrobci brání updatům, v dostupnosti pro koncové zákazníky a uživatele. Výhoda Applu spočívá také v iTunes, téměř nekonečných zásobách aplikací, hudby, filmů, seriálů a elektronických knih. Tak bohatý obsah zaručuje velkou návratnost návštěvníků.

Prozatím je tedy Apple se svým iPadem nekorunovaným králem na poli tabletů a je víc než pravděpodobné, že to tak ještě nějakou dobu zůstane. Uvidíme, s čím přijde konkurence, ale ručník do ringu to nebude.

Byl pro vás článek přínosný?