Hlavní navigace

iPhone 5: Dvoujádrový procesor A5 bude zbytečný luxus

17. 5. 2011

Sdílet

Chystaná verze iPhonu 5, která by se měla objevit po prázdninách, prý poprvé bude disponovat větším výkonem, než jaký je vůbec pro aplikace potřeba, tvrdí experti.

iPhone 5 má být totiž vybaven procesorem A5, který je využíván i v iPadu 2, potvrzuje Aaron Vronko, CEO společnosti Rapid Repair, která dodává díly na samoobslužnou opravu přístrojů iPhone, iPod a iPad. Vronko vychází z toho, že Apple se bude snažit synchronizovat linie smartphonů a tabletů, podobně jako to udělal již v loňském roce s iPhonem 4 a iPadem, které jsou oba vybaveny procesory A4. Nová verze A5, která se objevila v březnu v iPadu 2, je založena na architektuře Cortex A9, disponuje dvěma jádry a pracovní frekvencí 1 GHz. Vronko tvrdí, že by se nedivil, kdyby byl v iPhonu 5 tento procesor podtakovaný na 800 či 900 MHz, protože nabízí více výkonu, než je vůbec potřeba a snížením taktu by se prodloužila životnost baterie. Dvoujádrový procesor je podle jiných komentátorů spíše o pocitu, že má uživatel něco lepšího než o skuteční potřebě výkonu.

Vronko vychází z toho, že výdrž baterie by měla být primární, zatímco tak vysoký výkon není prakticky potřeba. Podle něj neexistuje mnoho aplikací pro iOS, kterým by nestačil současný hardware a to ani při využití multitaskingu, který má ovšem pod iOS poměrně omezenou podobu jen na několik úloh, jako je přehrávání audia, VoIP či lokační služby.

Aaron Vronko dodává, že hardware je rok od roku rychlejší a s novou generací iPhonu bude již přesahovat možnosti existujícího softwaru. Apple navíc zatím neuvolnil SDK (vývojářský kit) pro iOS 5, takže zatím nejsou k dispozici aplikace, které by dokázaly výhod procesoru A5 využít, s výjimkou těch přímo od Applu. Nebylo by překvapením, kdyby sám Apple vytvořil nějaké aplikace, které by vyžadovaly výkon dvoujádrového čipu A5, ale obecně tento trend nelze očekávat a tento procesor v smartphonech iPhone 5 proto bude pro většinu uživatelů spíše zbytečným luxusem.

Byl pro vás článek přínosný?