Hlavní navigace

Jak do počítače nainstalovat grafickou kartu - 2.díl

27. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Sapphire
Instalace grafické karty značně zvýší výkon celé počítačové sestavy. Víte, jak ji správně vybrat, nainstalovat a jaký software budete pro správnou funkci grafické karty potřebovat?

Předcházející díl

 

Jen velmi málo vylepšení má na váš počítač takový dopad jako instalace nové grafické karty. Nová grafická karta dokáže váš počítač proměnit ze sestavy, která je dobrá sotva na hraní nějakých nenáročných her, na výkonné monstrum, které bude zvládat i ty nejnáročnější grafické efekty s naprosto dokonalou grácií.

Výběr zdroje pro napájení počítače

Pokud chcete hrát výpočetně náročné počítačové hry, musíte mít nejen výkonnou grafickou kartu, ale i zdroj

Zřejmě nejčastějším problémem, s nímž se uživatelé potýkají, je nevhodný napájecí zdroj – buď má nedostatečný příkon, nebo má málo volných napájecích konektorů typu PCI-E. Úplně nejzákladnější pravidlo říká, že příkon napájecího zdroje v počítače by měl být minimálně dvojnásobkem příkonu grafické karty. Pokud se tedy kupříkladu rozhodnete, že si koupíte grafickou kartu R9 290X – grafickou kartu o příkonu 300 W, pak byste měli mít v počítači zdroj alespoň o příkonu 600 W a s osmipinovým i šestipinovým napájecím konektorem PCI-E.

Chcete-li zjistit, jaký příkon má zdroj, který máte aktuálně ve svém počítači, pak otevřete počítačovou skříň a podívejte se na štítek, který musí mít povinně všechny zdroje a na kterém jsou uvedeny základní parametry. A když už budete mít počítačovou skříň otevřenu, rovnou zkontrolujte počet volných šestipinových a osmipinových konektorů PCI-E.

Výběr toho správného zdroje je pak ještě daleko důležitější, pokud plánujete zakoupit do počítače více grafických karet. Pak totiž budete muset kupovat zdroj o příkonu několika kilowattů.

Grafické karty mohou mít naprosto různé velikosti a podoby – vše závisí a typu grafické karty a jejím výrobci

Velmi důležitým faktorem je ve svém důsledku i velikost volného prostoru uvnitř počítačové skříně. Skutečně máte v počítačové skříni dostatek místa, aby se do něj vešla nová grafická karta? Některé velmi výkonné grafické karty mohou mít délku klidně i 30 cm a na šířku pak mohou zabrat i dva nebo dokonce tři sloty na základní desce. Přesné rozměry konkrétního typu grafické karty se pak dají najít na stránce věnované této kartě, popřípadě na internetových stránkách výrobce.

Stručně řečeno: nemá smysl chodit do obchodu, dokud si zodpovědně neodpovíte na všechny výše uvedené otázky.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?