Hlavní navigace

Jak na konfiguraci bezdrátového směrovače - 1.díl

29. 10. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Následující tipy vám usnadní instalaci vašeho bezdrátového směrovače.

Instalace a konfigurace bezdrátového směrovače vůbec pro vás nemusí být utrpením. Výrobce bezdrátových směrovačů je třeba pochválit za to, že konfigurace jejich výrobků jsou skutečně čím dál jednodušší, nicméně i přesto jsme si pro vás připravili několik tipů a triků, které vám proces instalace a konfigurace bezdrátového směrovače ještě zjednoduší. Zároveň vám navíc ukážeme, jak se ujistit, že je vaše domácí síť zabezpečena na maximum a vysvětlíme vám několik faktů z oblasti počítačových sítí, které uživatelské manuály často opomíjejí.

Úvod

Naprostá většina výrobců bezdrátových směrovačů v současnosti nabízí aplikace pro smartphony a tablety – aplikace, které můžete použít pro počáteční instalaci směrovače a jeho následné ladění. Ostatně je vidět, že některé firmy se již vůbec nezabývají vývojem uživatelských rozhraní přístupných přes internetový prohlížeč. Osobně si myslíme, že ideální je mít k dispozici obě možnosti, abyste se sami rozhodli, která možnost vám vyhovuje více (my osobně například dáváme přednost webovému rozhraní, protože na monitoru připojeném k počítači je rozhraní pro konfiguraci větší a snáze se prohlíží).

Krok 1: Umístění bezdrátového směrovače

Každý výrobce bezdrátového směrovače vám řekne, že ideálním místem pro umístění vašeho bezdrátového směrovače je otevřený prostor uprostřed vašeho domu či bytu. To je sice rada k nezaplacení – asi každému je jasné, že v otevřeném prostoru dosáhneme maximálního pokrytí. Co se snadno řekne, se ale daleko hůře realizuje v praxi, protože bezdrátový směrovač budete muset připojit k bráně širokopásmového bezdrátového připojení, kterou vám poskytl váš poskytovatel připojení k Internetu. Obvykle se jedná o modem DSL, popř. kabelový modem, popřípadě pokud jste se narodili „pod šťastnou hvězdou“ a jste připojeni pomocí optické kabeláže, pak to může být i optická brána. Brána (jakéhokoliv typu) je obvykle napevno připevněna ke zdi.

Nejlepší místo pro umístění bezdrátového směrovače je prostředek vašeho domu či bytu. V tomto případě je to jako naschvál barový pult

Pokud nemůžete umístit bezdrátový směrovač uprostřed domu či bytu, pak alespoň neumisťujte bezdrátový směrovač do skříňky, protože byste tím omezili jeho dosah. S bránou asi nebudete moci hýbat a vlastně i kdybyste mohli, není to třeba, protože namísto toho vám stejně dobře poslouží delší (a nijak drahý) ethernetový kabel CAT5e nebo CAT6, kterým připojíte bezdrátový směrovač k ethernetovému portu brány, a poté by neměl být problém s umístěním bezdrátového směrovače na vhodné místo. Pokud chcete své řešení dovést k dokonalosti, protáhněte dva ethernetové kabely přes zdi až do ideálního místa doprostřed domu (bytu). Jeden kabel přitom propojí bezdrátový směrovač s branou, druhý kabel propojí bezdrátový směrovač s ethernetovým přepínačem (switchem), který bude ve skříni společně s branou.

 

soutez_casestudy

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?