Hlavní navigace

Jak na optimalizaci úložišť ve Windows? - 2.díl

8. 7. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Něco byste s disky neměli dělat vůbec, něco za vás udělá operační systém Windows.

Předcházející díl

 

Problematika optimalizace chodu a výkonu úložných zařízení stále zajímá poměrně značnou část uživatelů. Co se týče otázek péče o disky a další úložiště, je odpověď možná až překvapivě jednoznačná: Spolehněte se na operační systém Windows, který běžnou správu disků provede za vás a jakákoliv další péče je pak jednoduše zbytečná. A platí to v naprosté většině případů!

Kontrola chyb na disku

Nástroj Kontrola chyb a příkaz CHKDSK (jeho obdoba pracující na příkazovém řádku) patří mezi nástroj poněkud jiného kalibru. Jejich kvality oceníte zejména po pádu operačního systému, při modrých obrazovkách smrti apod. V naprosté většině případů vám operační systém Windows dá automaticky vědět, že takový nástroj potřebujete.

Microsoft má v tomto případě úplnou pravdu – kontrolu chyb na disku je v současnosti třeba provádět jen zřídkakdy. A pokud už je kontrola chyb vyžadována, pak se týká obvykle externích disků, které byly odpojeny ještě před dokončením zápisu dat

Nástroj pro kontrolu chyb na disku, popřípadě příkaz CHKDSK můžete použít i na disk SSD (klepněte pravým tlačítkem myši na písmenko jednotky disku > Vlastnosti > záložka Nástroje > sekce Kontrola chyb> tlačítko Zkontrolovat), ovšem jen tehdy, dokud nebudete chtít kontrolovat sektory disku. Jde o stejný problém jako u defragmentace – díky tomu, jak disk SSD pracuje, není kontrola sektorů ničím jiným než ztrátou času a nevede k ničemu jinému než k předčasnému opotřebování disku SSD.

Po spuštění příkazového řádku v režimu správce můžete s výhodou použít příkaz CHKDSK pro kontrolu stavu disků po výpadku napájení. Stejnou operaci však můžete provést i v dialogovém okně s vlastnostmi disku

Poznámka: Pokud zadáte příkazy CMD/CHKDSK a zobrazí se chybové hlášení o nedostatečných přístupových oprávněních, pak je třeba příkaz CMD spustit v režimu správce. Zadejte do políčka pro vyhledávání příkaz CMD, poté ve výsledcích vyhledávání klepněte pravým tlačítkem myši na položku Příkazový řádek a z místní nabídky vyberte položku Spustit jako správce.

 

Pokračování

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?