Hlavní navigace

Recenze: Xara Web Designer 365 Premium

Sdílet

Německá softwarová Xara, která funguje jako divize společností Magix, jako každým rokem nabízí přichází další verzí svého programu Web Designer. Opět jsme k recenzi dostali verzi Premium.

Tento software je tradičně známý tím, že velice dobře propojuje to, co se konkurenci často příliš nedaří, tedy na jedné straně plnohodnotný program, který potěší profíka, ale na druhé straně něco, co neodradí amatéra. Základem je jako vždy vektorová grafika, jak je z názvu jasné, zaměřená na web.

Díky tomu, že program se již dávno v počtu verzí přehoupl do druhé desítky, tak nepřekvapí, že do ruky dostaneme praxí bohatě vyzkoušený a po všech stránkách vyzrálý grafický program, který bez problémů zvládne práci s textem i obrazem. Koneckonců od Googlu dostaneme nabídku více než 600 fontů. Základem jsou samozřejmě templáty a šablony, tady Xara míří spíše na méně pokročilé uživatele. Každoročně se proto rozšiřuje galerie Content Catalog (což je onlinová a expandovaná verze původní Design Gallery) a k tomu také nejrůznější grafické funkce, které pro přípravu webových stránek můžeme potřebovat. Pro solidní dynamiku webové stránky máme k dispozici slušnou nabídku widgets.

Program pracuje s designem webové stránky stejně jako s rozrhem tištěné stránky. Proto můžeme buď tvořit sami nebo sáhnout do katalogu šablon, které si podle potřeby doupravíme. Web Designer 365 Premium zůstává plnohodnotným WYSIWYG webovým editorem, takže co je na monitoru, to uvidíme i na webu, znalost HTML nebo Javaskriptu není potřeba. Nástrojů je dost, včetně celkem slušného fotoeditoru.

Kompatibilita je důležitá, proto program splní požadavky W3C a je kompatibilní se všemi běžnými browsery, od IE přes Firefox, Safari až po Chrome. Současně jsou vznikající stránky vhodné i pro mobilní aplikace, ať už běží pod Androindem nebo pod iOS.

Snad jediným problémem zůstává fakt, že stránka je uložena ve firemním formátu, takže s jiným programem budeme mít u případné editace smůlu. Stejně tak budeme nevěřícně koulet očima ve chvíli, kdy se pokusíme tímto programem editovat webovky připravené v nějakém jiném programu. Firemní formát je ale něco, s čím si u Xary už dávno musíme zvyknout. Součástí programu je i 365 dnů, kdy dostáváme automatické updaty, a to ne v nějakém komplexním balíčku, ale hned ve chvíli, kdy jednotlivé změny nebo doplňky firma připraví.

Verdikt

Web Designer Premium je v každém případě dobrou kombinaci robustních aplikací s jednoduchým (byť ta jednoduchost je přece jenom poněkud relativním) ovládáním. Proto je tento program, který stojí pouhých 100 dolarů, dobrou volbou.

 

Pro: Robustní program, nízká cena

Proti: Vlastní formát

Celkem:  85 procent

soutez_casestudy

Výrobce: Xara

Cena: 100 USD (asi 2 300 Kč; verze Premium)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.