Hlavní navigace

Jak na „tuning“ cloudového úložiště - 1. díl

8. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © mikiekwoods - Fotolia.com
Cloudové úložiště není jen pro soubory a fotografie. S těmi správnými nástroji a službami můžete z něj můžete dostat mnohem více.

Můžete organizovat data či automatizovat upload a stahování. Samozřejmě synchronizovat. Získat prostor navíc, aniž byste platili jedinou korunu. Mít v cloudu spuštěný základní web, spravovat jeho prostřednictvím média či dokonce faxovat.

A nejlepší na tom, že většina následujících cloudových tajemství má podobnou cenovku: nula. Čtěte dále a dozvíte se, jak využít služby online úložiště způsoby, o nichž jste ani nesnili.

ORGANIZUJTE A AUTOMATIZUJTE

1. IFTTT je cloudový sluha

If this then that

Úžasná služba If This Then That byla vytvořena prakticky s ohledem na cloudové úložiště. Můžete ji nastavit jako svého vlastního virtuálního sluhu tak, aby přenášel cloudová data z jedné služby do druhé. Například má předepsaný „recept“, aby automaticky nahrával do SkyDrive fotky z Facebooku, na nichž jste označeni. Jeho další funkcí může být ukládání zpráv z Gmailu do účtu Box. Pomocí služby můžete také třeba ukládat všechny vaše fotografie z Instagramu do Dropboxu. To jsou samozřejmě jen recepty, které vytvořili jiní. IFTTT vám umožňuje vařit i své vlastní na téměř jakoukoliv dvojici akce/reakce, kterou si dokážete představit.

2. Jedna cloudová služba vládne všem

otixo

Není vůbec výjimečné mít různé soubory na různých cloudových službách. Problémem pak samozřejmě je nalezení souboru, který hledáte. To zjednodušuje Otixo, aplikace, která poskytuje přístup ke službám Amazon S3, Box, Dropbox, SugarSync a dalším pod jednou střechou. Můžete vyhledávat napříč všemi vašimi účty, nahlížet na fotografie a dokumenty, sdílet je a dokonce kopírovat soubory z jednoho cloudu do druhého. Otixo stojí 4,99 dolaru měsíčně, respektive 47,90 dolaru ročně.

3. E-mailové přílohy na cloudový disk

Send to Dropbox

Většinou to funguje tak, že pokud chcete přidat soubor na svůj cloudový účet, musíte jej nahrát prostřednictvím prohlížeče nebo desktopové či mobilní aplikace. Je tu však další způsob: e-mail. Například programy Evernote a SugarSync vám přiřadí speciální e-mailovou adresu, na kterou můžete přeposlat jakoukoliv přílohu. Send to Dropbox je bezplatná služba, která přeposílá e-mailové přílohy do složky v Dropboxu. A Drv.io (aktuálně v betaverzi) nabízí podobnou schopnost pro uživatele Google Drive.

soutez_casestudy

4. Stěhujte své soubory z jedné cloudové služby na jinou

Takže vám možná došlo místo na bezplatné verzi Dropboxu a rádi byste se přesunuli do prostornějšího cloudu Skydrive. Je tu ale jeden problém: jak dostat všechny své soubory z cloudu A do cloudu B? Zkuste Mover, bezplatnou aplikaci, která vám pomůže přesunou data z jedné služby do druhé. Mover podporuje Box, Dropbox, Google Drive, SugarSync, firemní FTP servery a v podstatě jakýkoliv jiný zdroj online úložiště. Aplikace je trošku složitější na používání, takže k jejímu pochopení možná budete potřebovat pomoc od zkušenějšího uživatele (pokud nejste oním zkušenějším uživatelem vy sami).

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?