Hlavní navigace

Jak nevratně odstranit data před recyklací starého PC - 5.díl

28. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © debert - Fotolia.com
Možná je vám známo, že operace odstranění souboru či složky nevede k neobnovitelnému smazání takového objektu. Jak tedy postupovat, pokud chcete soubor smazat tak, že jej již nikdo nikdy nepřečte?

Smazané soubory se dají poměrně snadno obnovit – tato skutečnost představuje závažný problém ve chvíli, kdy se svůj počítač či výpočetní techniku snažíte prodat či věnovat někomu jinému. Ať se jedná o citlivé údaje týkající se vašich financí, dokumenty týkající se vašeho podnikání či třeba jinak nepublikovatelné a důvěrné fotografie – to vše vás může velmi snadno kompromitovat, pokud se takové materiály dostanou do nepovolaných rukou.

 

Předchozí díl

Vyčištění volného místa

Pokud jste již operační systém Windows přeinstalovali a nechcete pevný disk promazávat znovu a opět přeinstalovávat Windows, pak můžete vyzkoušet nástroj, který čistí volné místo, čímž zahlazuje stopy po datech, které tam ještě zůstaly. Například komponenta Čistič disku, která je součástí programu Ccleaner, dokáže na základě vašeho požadavku promazat na disku pouze volné místo.

Program Ccleaner obsahuje komponentu, která dokáže důkladně zlikvidovat všechny pozůstatky dat nacházejících se ve volném prostoru disku 

Důkladné promazání pouze volného místa však není v žádném případě ideálním řešením. Pokud máte na disku nějaké citlivé soubory, které jste dosud nesmazali, pak vězte, že jich Ccleaner ani nedotkne. Daleko preciznějším řešením je důkladné vymazání obsahu celého disku, protože jen to zajistí odstranění veškerého obsahu na pevném disku před následnou čistou instalací operačního systému.

 

Zkontrolujte výsledek své práce: zkuste si sami obnovit smazané soubory

Zkuste si sami otestovat, jak důkladně jste smazali obsah pevného disku! Použít můžete některý z programů pro obnovu souborů, například aplikaci Recuva, jejímž autory jsou stejní lidé, kteří naprogramovali velmi oblíbený program Ccleaner. Program Recuva vyhledává na interních nebo externích discích smazané soubory, zobrazuje o nich všechny dostupné informace a umožní vám jejich obnovení. Jakmile se objeví dotaz, zda chcete použít hloubkovou kontrolu, tzv. "Deep Scan", pak neváhejte a tuto kontrolu proveďte. Je sice pomalejší, ale dokáže najít daleko více bitů náležejících smazaným souborům. Pokud jste obsah disku promazali skutečně důkladně, pak by Recuva neměla najít žádné soubory, které by dokázala obnovit.

Pokud dokážete pomocí programu Recuva obnovit nějaké soubory, pak vězte, že to samé dokáže i kdokoliv jiný 

Program Recuva používá pro nalezení odstraněných souborů podobné techniky, jaké používají útočníci. Je samozřejmé, že řada útočníků – zejména různé zločinecké organizace či firmy, které se touto činností zabývají za účelem získání financí – může mít k dispozici daleko pokročilejší nástroje, které používá za účelem získání citlivých dat.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?