Hlavní navigace

Jak používat fonty nejen v Office - 5.díl

3. 9. 2018

Sdílet

 Autor: (c) markus_marb - Fotolia.com
Stahujte, instalujte a spravujte si svou sbírku fontů – jednoduše!

Předcházející díl

 

Možná se vám to ani nezdá, ale v současnosti máme všichni přístup k takovému množství fontů, jako nikdy dříve. A navíc tolik je jich úplně zdarma! Fonty (písma) stejně jako obrázky vám přitom mohou pomoci zkvalitnit nebo také naopak totálně pokazit vaši prezentaci vytvořenou v programu MS PowerPoint, vhodný font vám pomůže lépe prodat vaši knihu, vydaný časopis či noviny (anebo naopak – špatným fontem je vše dílo odsouzeno navěky k odložení do šuplíku). To samé platí konečně i o reklamě – reklama s poutavým fontem upoutá budoucí zákazníky určitě více. Na následujících řádcích se podíváme pod pokličku právě fontům, takže budete připraveni si vhodné fonty nejen stáhnout, ale i použít ve svých vlastních projektech.

Jak na správu vašich fontů

Nejčastějšími dotazy, které se týkají správy fontů, jsou tyto: Kolik fontů každá jednotlivá aplikace podporuje a proč jsou některé fonty dostupné pouze v určitých aplikacích a v jiných už nikoliv?

Jak již bylo uvedeno výše, od Microsoftu jsme se nic kloudného v tomto ohledu nedozvěděli, nicméně po důkladném zkoumání a testování jsme došli k obecnému závěru, že dostupnost fontů je závislá n konkrétní aplikaci a také na množství operační paměti dostupné v počítači.

Je jasné, že jak operační systém, tak aplikace potřebují pro svou správnou funkčnost operační paměť RAM. Když si představíte to množství zásuvných modulů (pluginů), které používá například Photoshop, popřípadě to množství doplňků používaných programem MS Word, a když k tomu přičtete složku obsahující fonty, kde se nachází téměř 4 000 fontů, dále paměť potřebnou pro data či soubor s obrázkem, na kterém právě pracujete, není otázka nedostatku paměti vůbec mimo.

Pokud víte, že váš počítač na tom není s operační pamětí zrovna nejlépe, pak zvažte, zda by nebylo od věci, kdybyste někde jinde na pevném disku vytvořili nějakou další složku Fonts. Aby se vám tyto složky nepletly, nazvěte ji třeba Fonts2 nebo Uninstalled Fonts.

Následně v této složce vytvořte podsložky pro každou kategorii písem a v ní pak další podsložku s jednotlivými styly. Pak byste všechny fonty, které při svých projektech každodenně používáte, ponechali ve složce C:\Windows\Fonts, a pokud byste potřebovali pro nějaký projekt některý z dalších fontů, pak byste jej jednoduše přeinstalovali a po dokončení projektu byste jej zase odinstalovali.

Rovněž zvažte, zda by pro vás nebylo vhodné, pokud byste všechny fonty používané v nějakém projektu zkopírovali do složky tohoto projektu (v žádném případě tyto fonty ze složky Fonts2 nepřesouvejte ani nemažte, protože pak byste je už nemohli nikdy použít v žádném jiném dalším projektu).

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?