Hlavní navigace

Jak se ubránit 11 skrytým bezpečnostním hrozbám - 2. díl

21. 2. 2010

Sdílet

To, že máte na svém počítači nainstalovaný antivirový program a že používáte slušný firewall, samo o sobě nemusí být zárukou, že je váš počítač dokonale chráněn před všemožnými útoky.

Jak se ubránit 11 skrytým bezpečnostním hrozbám - 2. díl

 

V tomto článku vám ukážeme, jak ubránit váš počítač před nejnovějšími a takřka dokonalými typy útoků a nezákonnými pokusy o zcizení vašich osobních dat.

První díl článku: http://pcworld.cz/software/jak-se-ubranit-11-skrytym-bezpecnostnim-hrozbam-1-dil-8861

 

Zjišťování informací z vašeho osobního profilu

Nevíme, zda jste si někdy uvědomili, že údaje, které volně poskytujete na různých sociálních sítích, jako je například absolvovaná škola, bydliště či datum narození, jsou těmi samými položkami, jež se na jiných internetových stránkách či třeba v bankách považují za utajené. Útočník, kterému se podaří sehnat dostatek takových informací, má pak daleko snazší práci, pokud se potřebuje dostat k vašim citlivým datům.

Zkontrolujte nastavení soukromí na Facebooku: Po registraci do Facebooku klepněte na horním panelu na odkaz Nastavení a zde vyberte položku Nastavení soukromí. Nastavení soukromí na Facebooku vám umožní nastavit, kdo bude moci prohlížet si vaše osobní údaje. Svoje osobní údaje můžete skrýt komukoliv kromě vašich přátel na Facebooku (což doporučujeme), popřípadě můžete povolit prohlížení vašich osobních údajů členům vaší sítě (čili i přátelům přátel). Samozřejmě ale můžete umožnit prohlížet svoje osobní údaje komukoliv. Navíc je možné nastavovat úroveň soukromí pro každou součást vašeho profilu – například pro datum narozenin, náboženské a politické názory, fotografie, které uveřejníte či stav aktualizace.

Facebook

Nepřijímejte nabídky stát se přáteli od vám neznámých či podezřelých lidí: Čas od času můžete dostat nabídku na to stát se přáteli od někoho, koho vůbec neznáte. Pokud to s ochranou osobních údajů myslíte skutečně vážně, pak takové nabídky vůbec nepřijímejte.

Sdílejte s opatrností: Zvažte, zda byste tak cenné osobní údaje, jako je datum narození a bydliště neměli z profilu zcela odebrat. Důkladně si rovněž rozmyslete svoji účast v nejrůznějších hrách či seznamech – možná to zní neškodně a je to snad i legrační, když je někdo, kdo má rád stejnou značku sušenek jako vy, kdo navštívil stejný koncert jako vy, či potkal svého manžela či manželku na stejném místě jako vy, ovšem útočník vyzbrojený dostatkem takových informací pro vás může být opravdu nebezpečný.

Podvodníci na sociálních sítích

soutez_casestudy


Pokud se s někým na sociálních sítích zkontaktujete, pak je to zcela určitě proto, že jej znáte a důvěřujete mu. Je přitom úplně jedno, zda používáte Facebook, LinkedIn či Twitter. Útočníci však mohou převzít řízení nad účtem vašeho známého a zneužít ho třeba tím, že budou s vámi komunikovat právě přes něj.

Pozor na zprávy a informace odeslané od „přátel“: Útočníci mohou prolomit účet jednoho nebo několika vašich přátel zřízený na sociálních sítích. To mohou provést prostřednictvím malwaru, phishingu či dalších technik. Takto zcizené účty pak mohou využít pro zasílání spamu, krádež vašich osobních údajů nebo dokonce připravit o peníze. Jakmile útočník prolomí účet některého z vašich přátel, může vám poslat zprávu, že je v Londýně a ukradli mu peněženku. Zároveň vás žádá, abyste mu pomohli a poslali peníze na letenku. Další možností je, že mu útočník pod účtem vašeho přítele doporučí klepnout na nějaký odkaz, který mu počítač následně zamoří malwarem či útočníkům prolomí jeho vlastní účet.

Špehování na internetu

V současnosti se dostalo na internet tolik všelijakých aktivit, ať se jedná o nakupování, zábavu či sociální kontakty, že každý, kdo se na internetu pohybuje, určitě řadu z nich používá. Knihy, které jste přečetli, filmy, které jste si půjčili, lidé, s nimiž jste v kontaktu, zboží, které jste si koupili a řada dalších údajů celkem vytváří doslova zlatý důl pro internetové vyhledávače, inzerenty a všechny, kteří mají jakýkoliv zájem dostat se do vašeho počítače.  

Spolupracujte pouze s důvěryhodnými firmami:
Věnujte neustále odpovídající pozornost zásadám zachování soukromí, kterými se řídí internetová místa a internetové služby, jež využíváte a omezte se pouze na ty, jimž můžete důvěřovat a které vaše osobní data nijak nezneužijí a ani neposkytnou nikomu dalšímu.

Používejte soukromý režim: Nejnovější verze Internet Exploreru, Firefoxu, Safari i Google Chrome obsahují tzv. soukromý režim. Tak například soukromý režim v Internet Exploreru a ve Firefoxu 3.5 zajistí, že po skončení surfování na internetu nezůstanou v počítači, přesněji ve vyrovnávací paměti prohlížeče či ve správci hesel, uložena žádná data týkající se historie navštívených stránek, údajů zapsaných do formulářů či políček pro vyhledávání. Nezůstanou uložena žádná hesla a ani žádné jiné citlivé a potenciálně zneužitelné údaje. Právě tento soukromý režim vám pomůže ochránit většinu výše zmíněných citlivých údajů mimo jiné i před příliš zvědavými spolupracovníky či příbuznými.

Byl pro vás článek přínosný?