Hlavní navigace

Jak si ušetřit nervy u počítače - 3. díl

2. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Suprijono Suharjoto - Fotolia.com
Přečtěte si další tipy na to, jak si ušetřit zbytečné nervy u počítače.

Předchozí díl

Zbavte se uzamykací obrazovky a obrazovky s heslem

Uzamykací obrazovka a obrazovka s heslem mají smysl pro přenosné notebooky a tablety s dotykovou obrazovkou, ale na vašem osobním desktopu, který se bezpečně nachází u vás doma v obýváku, jde o zbytečné retardéry při bootování systému. Největší odpor máme k té funkci Windows 8, v rámci níž musíme opustit uzamykací obrazovku pokaždé, když se dané zařízení probudí. To je funkce, která na jiné než dotykové počítače (většinu z nich) prostě nepatří.

Uzamykací obrazovka Windows 8

Abyste se této funkce zbavili, stiskněte na vaší klávesnici Windows-R, čímž vyvoláte příkazové okno pro spuštění. Do tohoto okna napište gpedit.msc a klikněte na OK, čímž se dostanete do Editoru místních zásad skupiny. Vaše další cesta povede do Computer Configuration > Administrative Templates > Control Panel > Personalization (Konfigurace počítače > Šablony pro administrativu > Ovládací panel > Personalizace; dostanete se tam jednoduše pomocí menu vlevo, podobně jako v Průzkumníku Windows nebo v registrech). Poté dvakrát klikněte na možnost Nezobrazovat uzamykací obrazovku (Do Not Display the Lock Screen). Zvolte tlačítko Povoleno (Enabled) a klikněte na OK.

Metoda pro odstranění hesla se liší podle toho, s jakou verzí Windows pracujete. (Uvědomte si ale, že odstranění systémového hesla znamená, že kdokoliv si nyní může sednout k vašemu počítači a začít si prohlížet soubory na něm uložené.) Ve Windows 7 odevřete Ovládací panely a běžte do Uživatelské účty a zabezpečení rodiny > Uživatelské účty > Odebrat heslo. Nyní již stačí jen zadat vaše aktuální heslo, kliknout opět na Odebrat heslo, a jste bez hesla.

Windows 8 nastavení

Ve Windows 8 otevřete panel Šém (Charms) na pravé straně, a potom vyberte Nastavení > Změnit nastavení počítače > Uživatelé (Settings > Change PC Settings > Users). Zde klikněte na Změnit (Change) pod možností „Každý uživatel, který má heslo, jej musí vložit při probouzení tohoto PC“ ( Any user who has a password must enter it when waking this PC) a v okně, které následně vyskočí, klikněte na OK. A jste bez hesla i ve Windows 8.

Užijte si zvuk ticha

Systém Windows neustále švitoří a bzučí kakofonií zvuků od jemného „cink“ až po neuvěřitelně otravný zvuk UAC notifikace. Windows, prosím, nech můj playlist na Groovesharkovi žít!

Zvuky Windows 7

CS24

Ano, i to jde. Stačí, když v ikonách oznamovací oblasti (na pravé straně hlavního panelu) kliknete pravým tlačítkem na indikátor hlasitosti, a z kontextového menu si vyberete zvuky. V okně, které se následně otevřete, otevřete vyskakovací menu Zvukové schéma, vyberte Bez zvuku a klikněte na OK. Těšte se z ticha. (Ne všechna řešení otravných funkcí systému musejí být komplikovaná.)

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?