Hlavní navigace

Recenze: Photographer's ToolBox

Sdílet

 Autor: PSKiss
Nejrůznějších plug-ins pro Photoshop existují desítky, možná stovky. Některé zdarma, některé za pakatel, za další si pořádně připlatíme.

O mnoha z nich nepochybně platí, že nabízejí prakticky totéž co Photoshop, případně to, co bude mít příští verze Photoshopu. Jen málokterý na to jde skutečně z jiné strany.

Jednou z těchto vyjímek je program Photographer's ToolBox, pocházející netradičně z Izraele. Firma jménem PSKiss se drží svého jména, které v podstatě znamená „jednoduše a chytře“, připravila soubor filtrů, které fotoeditace a filtrování, které Photoshop umožňuje, nabízí pohodlněji a jednodušeji.

Photographer Toolbox

 

Instalace je svižná, horší je program ve Photoshopu najít. Není totiž pod obvyklými filtry, ale skrývá se pod Windows/Extensions. Potom už můžeme začít pracovat. Vyskočí nám pracovní okno s řadou ikon, jejichž pojmenování vcelku vysvětlí, co můžeme očekávat. Teoreticky existují 3 moduly, podle toho, co na fotografii máme – přírodu, portrét a výrobky, nicméně pracovní okno obsahuje nástroje, kterých je 19, všechny, takže vlastně rozdělení je spíše návodem, u kterých fotografií máme který nástroj použít. Hlavně se ale jedná o upozornění, že si můžeme jednotlivé moduly koupit samostatně. Někdo, kdo potřebuje jednostranné nástroje (třeba portrétní fotograf), ušetří.

Photographer Toolbox

Po kliknutí na jednotlivý nástroj se snímek otevře v novém okně, kde si můžeme upravit sílu daného efektu. Když jsme spokojeni, kliknutím OK se dostaneme zpátky do základního okna a můžeme pokračovat. Na konci potom můžeme spojit vybrané nebo všechny vrstvy a uložit. Některé nástroje ve Photoshopu najdeme, většina je však unikátních, od naleštění povrchu až po zdůraznění mraků. Další výhodou je nedestruktivní práce.

Verdikt

Toolbox rozhodně funguje a s jeho pomocí se dostane o pořádný krok kupředu, aniž bychom museli studovat nějaký tlustý manuál (ostatně kde jim je konec). Ovládání je poněkud nezvyklé a dělat editace filtrováním s využitím vrstev není zrovna obvyklé. Cena 100 dolarů pak není zrovna lidovka. Nákupem chybu rozhodně neuděláme, ale pokud se k investici neodhodláme, spánek kvůli tomu neztratíme.

 

Pro: Zajímavá nabídka fotoeditačních triků

Proti: Nezvyklé ovládání, vyšší cena

Celkem: 75 procent

soutez_casestudy

Výrobce: PSKiss

Cena: 100 amerických dolarů (asi 2 tisíce korun)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.