Hlavní navigace

Jak spolehlivé jsou harddisky ve skutečnosti?

10. 5. 2023

Sdílet

 Autor: © Santiago Cornejo - Fotolia.com
Že pevné disky občas selžou, je známý fakt – a o potřebě zálohování se mluví v každé základní příručce kybernetické bezpečnosti. Spolehlivost HDD ukázaly průzkumy dvou firem – Secure Data Recovery a Backblaze.

Prvně jmenovaná firma, která se specializuje na služby obnovy dat, agregovala data o 2 007 vadných discích od šesti významných výrobců s kapacitou od 40 GB do 10 TB.

Setkali jste se už se selháním svého pevného disku?

Podle ní většina jimi analyzovaných harddisků zkolabovala ve stáří do tří let (respektive v průměru ve dvou letech a deseti měsících), přičemž se ukázalo, že zařízení vyrobená po roce 2014 jsou méně spolehlivá než jejich předchůdci.

Neznamená to prý, že všechny HDD selžou do tří let – ale pokud selžou, stane se tak zpravidla do tří let.

Backblaze, obrovský dodavatele úložných a zálohovacích služeb, pracuje s mnohem větším vzorkem disků  - jejích 17 155 selhaných disků dosáhlo podle zveřejněných dat průměrného stáří dva roky a sedm měsíců.

Nejdéle sloužící selhané disky přežily téměř pět let, ty s nejkratší životností jen tři čtvrtě roku.

Průměrný věk disků při jejich selhání

Zdroj: Backblaze

Firma dále z rozboru dat provozu 236 893 disků a 30 různých modelů zjistila, že tato zařízení mají 1,4% roční míru selhání – AFR (annualized failure rate).

Pravděpodobnost, že váš disk selže, je tedy poměrně nízká, zejména s ohledem na to, že disky v datových centrech společnosti Backblaze se provozují mnohem náročněji než v počítači průměrného uživatele či v běžném úložišti.

Roční míra selhání HDD

soutez_casestudy

Zdroj: Backblaze

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku