Hlavní navigace

Jak ušetřit čas u počítače - 5. díl

16. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Kirill Kedrinski - Fotolia.com
Jak nejlépe rozlišit experta od laického uživatele počítače? Expert nemrhá časem. Čas jsou přece jen peníze, a existuje spousta způsobů, jak urychlením i těch nejzákladnějších počítačových úloh čas i peníze ušetřit.

Předchozí díl

14. Rychleji vyplňujte formuláře v prohlížeči

Vyplňování formulářů ve webovém prohlížeči je peklo, ovšem i tuto nepříjemnou činnost si můžete trochu zlepšit. Začněte používáním relevantních klávesových zkratek. Klávesa tabulátoru přesune kurzor do dalšího políčka formuláře, zmáčknutí kombinace Shiftu a tabulátoru naopak způsobí skok kurzoru na políčko předchozí.

Dále se ujistěte, že je vaše automatické doplňování nastaveno správně. V Chromu běžte do Nastavení > Zobrazit rozšířená nastavení > Spravovat nastavení Automatického doplňování (pod hlavičkou Hesla a formuláře).

V Internet Exploreru nejde nastavení automatického doplňování přímo editovat, uložené informace nicméně můžete úplně odstranit. Stačí kliknout na tlačítko nastavení, zvolit Možnosti internetu, zde jít do panelu Obsah > Automatické dokončování > Nastavení > Odstranit historii automatického dokončování.

15. Přizpůsobte si hlavní panel

Hlavní panel

Uživatelé Windows 7 a Windows 8 můžou využít výhod hlavního panelu. Spuštění programu, který je připnut k hlavnímu panelu, je vždy rychlejší než hledání stejného programu mezi ikonami na ploše nebo v Nabídce start. Panel zaplňte ideálně programy, odkazy na weby a dokumenty, k nimž přistupujete minimálně každých pár dní, a naopak z něj odstraňte věci, které nepoužíváte pravidelně. U hlavního panelu si také můžete přizpůsobit nastavení, a to pravým kliknutím na něj a volbou položky Vlastnosti.

16. Sledujte, jak trávíte čas

Počítače nám zjednodušují život, ale na druhou stranu díky svým možnostem multitaskingu způsobují, že na nich člověk tráví až překvapivé množství času neproduktivními záležitostmi a zbytečnými weboovými stránkami. Naštěstí lze díky úplně stejnému multitaskingu získat svůj čas zpět.

CS24

RescueTime je aplikace, která běží na pozadí, když pracujete, a sleduje programy a weby, které používáte, a také jak dlouho je používáte. Bezplatná verze má dostatečnou funkcionalitu k tomu, aby vám poskytla náhled na to, kde přesně mrháte časem. Placená verze (72 dolarů za rok) je konkrétnější a informuje o tom, na kterých dokumentech trávíte svůj čas, a také sleduje čas trávený offline.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?