Hlavní navigace

Jak zabezpečit zařízení připojená k internetu 1. díl

16. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © drx - Fotolia.com
Elektronika bývá v posledních letech nejčastějším vánočním dárkem. Jak ji ale zabezpečit? Společnost McAfee přináší několik tipů.

Letošní Vánoce budou šťastné a veselé, mnozí totiž naleznou pod stromečkem nový tablet, notebook či smartphone. Logickou první reakcí na nový dárek je pak naládování takového zařízení různými aplikacemi, ale i osobními daty, jako jsou fotografie, kontaktní informace či soukromé, případně služební dokumenty.

Snadno se pak může stát, že neopatrností o taková data přijdeme nebo nám je někdo odcizí. Jak se takovému úniku dat vyvarovat? Podívejte se společně s námi na první část desatera společnosti McAfee pro ochranu digitálních vánočních dárků.

1. Ochrana dat

Podle jednoho globálního průzkumu si lidé cení svého digitálního kapitálu na 37 tisíc amerických dolarů (což je při dnešním kurzu skoro 800 tisíc korun). Proto je důležité data chránit jak vhodným bezpečnostním software, tak zálohováním.

2. Zařízení Apple

Dříve se společnost Apple chlubila tím, že její operační systémy, na rozdíl od konkurenčních systému Microsoftu, nejsou náchylné k útokům z vnější a k napadení viry. Bohužel poslední dobou, s boomem zařízení typu iPhone či iPad, existují i reálné hrozby útoků na operační systémy od Apple, například Mac OS X. Pro tento operační systém již byly vydány speciální antivirové programy.

3. Nové PC/notebook


Dostanete-li k Vánocům nový počítač nebo notebook, v prvé řadě zkontrolujte, zda je řádně chráněn bezpečnostním software, které by se mělo skládat z antivirového programu, firewallu, nástroje proti spywaru a phishingu a pro bezpečné vyhledávání na internetu.

4. Pozor na antiviry zdarma

Jsou pouze tři možnosti, proč může být antivir zdarma. První možnost je, že se jedná o „osekanou“ verzi placeného nástroje, a čas (případně pop up okna) vás donutí si upgradovat na verzi profesionální. Druhá možnost je, že bezplatný software je pouze časově omezenou verzí programu a po měsíci nebo třech budete muset zaplatit (nebo program odinstalovat, což je však nepříliš bezpečná alternativa). A třetí možnost si zmíníme v následujícím bodu.

soutez_casestudy

5. Pozor na falešné antiviry

Scareware, falešný je v poslední době velice oblíbeným nástrojem napadání cizích počítačů pro různé internetové podvodníky. Podle tvrzení společnosti McAfee vzrostlo mezi léty 2008 a 2010 množství scareware o 600% a v letošním roce se objevily první takové programy pro operační systém Mac OS.

Byl pro vás článek přínosný?