Hlavní navigace

Jak zdarma vytvořit nejlepší sadu pro ochranu PC - 2.díl

2. 2. 2018

Sdílet

 Autor: © Ben Chams - Fotolia.com
Pokud chcete ochránit svůj počítač před všemi možnými útoky a hlavně zdarma, pak jste tady správně.

Předcházející díl

 

Máte počítač? Pak je to jasné – stáváte se clem potenciálního útoku. A samozřejmě potřebujete odpovídající ochranu.

To platilo před deseti lety a platí to stále, a to i přes obrovský pokrok v úrovni zabezpečení, kterého Microsoft v oblasti ochrany svého operačního systému bezesporu dosáhl. Při řešení ochrany svého počítače máte na výběr ze dvou možností: buď budete každý rok za ochranu počítače platit výrobci bezpečnostního balíku, nebo vezmete otázku zabezpečení počítače do svých rukou. Pokud si zvolíte tu druhou možnost, pak to pro vás znamená, že si zjednodušeně řešeno vytvoříte vlastní balík nástrojů pro zabezpečení, a to z různých zdarma dostupných nástrojů.

Naše tipy pro nejlepší zdarma dostupný antivirový program

Antivirový program je bezesporu klíčovou komponentou každé sady pro zabezpečení počítače, a to z jednoho dobrého důvodu – je to totiž ten hlavní bojovník proti malwaru ve vašem počítači. V operačním systému Windows se nachází integrovaný antivirový program s názvem Windows Defender, který je součástí Windows 8.1 a vyšších. Do operačního systému Windows 7 si mohou uživatelé stáhnout a doinstalovat program Security Essentials. Toto řešení od Microsoftu nabízí relativně dobou úroveň zabezpečení, nicméně při nezávislých testech prováděných třetími stranami se ukazuje, že na bezpečnostní balíky jiných výrobců je prostě krátký. Nicméně stále platí, že pokud patříte mezi uživatele, kteří jsou si vědomi skutečnosti, že počítač musí být zabezpečen a kteří nemají problém s tím, že čas od času bude třeba zkontrolovat počítač pomocí Malwarebytes (viz dále), pak ti s programem Windows Defender vystačí.

V opačném případě však pro vás bude pravděpodobně lepší použít řešení třetí strany. Navíc oproti zdarma dostupnému antivirovému programu budete mít k dispozici daleko více možností.

Podle výsledků testů prováděných nezávislou institucí AV-Test patří Avira Antivirus mezi nejlepší. Po instalaci tohoto zdarma dostupného programu můžete mít zcela oprávněný pocit, že jste svůj počítač zabezpečili relativně slušně.

Vaši pozornost si určitě zaslouží dva zdarma dostupné produkty – Avira Antivirus Free Edition a Bitdefender Antivirus Free Edition. Podle posledních testů prováděných německou firmou AV-Test, která se orientuje na testování antivirových programů, se placené verze antivirových programů Avira a Bitdefender umístily na předních místech, a to ve všech třech hlavních testovaných kategoriích včetně testování ochrany počítače, výkonu a přívětivosti při používání. Oba programy poskytly dokonalou, popřípadě téměř dokonalou ochranu při detekci a zastavení činnosti malwaru a dalších hrozeb. Program Avira při testech prováděných firmou AV-Test ohlásil jeden falešný poplach, když během prohlížení počítače označil jeden software, který nebyl malwarem, právě jako malware.

Pokud vás ani Avira, ani Bitdefender neoslovují, pak můžete vyzkoušet jiné, taktéž velmi oblíbené nástroje, jako je kupříkladu Avast Free nebo Panda Free Antivirus.V každém případě se u vybraného antiviru ujistěte, že poskytuje slušnou úroveň ochrany před útoky typu „zero-day“. Antivirové programy, které dokáží zastavit útoky typu „zero-day“ jsou při odhalení nového malwaru jednoznačně daleko lepší. V dnešní době, kdy se nový malware objevuje prakticky neustále, je tato schopnost u antivirových programů snad nejdůležitější ze všech.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?