Hlavní navigace

Jak zvrátit problematickou aktualizaci Windows

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Aktualizace Windows mají řešit stávající chyby, ale mohou také způsobit nové problémy. Z tohoto důvodu Microsoft před třemi lety zavedl funkci KIR (Known Issue Rollback).

Měsíční aktualizace systému Windows slouží kromě odstranění bezpečnostních nedostatků zejména k řešení nově objevených chyb a problémů. V praxi se však nezřídka stává, že sama aktualizace způsobí nové problémy. 

Důvodů je řada, od chyb při zajišťování kvality až po skutečnost, že na rozdíl od počítačů Apple je software a hardware používaný v systémech Windows velmi různorodý.

Vypínáte v systému Windows nepotřebné aplikace?

Proto Microsoft před třemi lety zavedl takzvaný Known Issue Rollback (KIR). Pokud se ukáže, že nainstalovaná aktualizace způsobuje problémy na velkém počtu počítačů, Microsoft následně odešle aktualizaci KIR. Ta buď obnoví postižené systémy Windows do stavu, v jakém byly před chybnou aktualizací, nebo rovnou distribuuje opravenou verzi aktualizace. 

Nemusíte podnikat žádné kroky, protože problém je takto odstraněn automaticky. Funkce KIR se však používá pouze pro chyby nesouvisející se zabezpečením, nikoli pro aktualizace odstraňující bezpečnostní mezery.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Aktualizace Windows lze ale odinstalovat také ručně prostřednictvím aplikace Nastavení: Pro Windows 10 přes Aktualizace a zabezpečení > Windows Update > Zobrazit historii aktualizací > Odinstalovat aktualizace. V případě systému Windows 11 se tak děje prostřednictvím položek Aktualizace systému Windows > Historie aktualizací > Odinstalovat aktualizace. Tato možnost však není k dispozici pro všechny aktualizace.

soutez_casestudy

Eventualitou je také možnost neinstalovat aktualizace operačního systému okamžitě, ale místo toho počkat několik dní. Tím alespoň zabráníte tomu, aby vás postihly rozsáhlejší problémy s aktualizacemi. V takových případech by totiž Microsoft v ideálním případě chybu odstranil právě prostřednictvím KIR dřív, než se s ní setkáte.

Ve Windows 10 lze případně aktualizaci systému odložit o týden („Pozastavení aktualizace na 7 dní“) nebo do určitého data prostřednictvím „Rozšířených možností“. Ve Windows 11 se tato funkce nazývá „Pozastavit aktualizace“. Pozastavení aktualizací je užitečné zejména v případě, že jste v následujících dnech na svém počítači naléhavě závislí a nemůžete si dovolit problémy s aktualizacemi.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?