Hlavní navigace

Japonský start-up chystá vodíkové palivové články

3. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Aquafairy
Společnost založená před sedmi lety chce vodíkovou energii v bateriích dostat k běžným spotřebitelům.

Aquafairy, jak zní název japonské společnosti, by se svými palivovými články naplněnými vodíkem ráda uspěla tam, kde mnoho jiných výrobců selhalo.

První prototypy vodíkové technologie od Aquafairy jsou k vidění tento týden na japonském veletrhu CEATEC. Právě na této akci také předseda představenstva společnosti Mike Aizawa prozradil, že první produkty by se do prodeje mohly dostat již během příštího roku.

Potenciál vodíkových palivových článků je obrovský. Šlo by o bezpečný zdroj elektrické energie s rychlou dostupností. Velký přínos by vodíkové články měly zejména v místech bez elektrické sítě. Šlo by však také o spolehlivý záložní zdroj energie a své uplatnění by články jistě nalezly i v přenosných zařízeních – chytrých telefonech a tabletech.

Aquafairy se nyní nachází ve fázi, do které se před ní dostalo již několik jiných společností. Od roku 2005 totiž s prototypem vlastních palivových článků přišlo několik výrobců. Žádný z nich se ale nikdy nedočkal masové výroby a mnoho z nich upadlo do zapomnění.

Mike Aizawa vidí důvod předchozích nezdarů v používání metanolu namísto vodíku. S takovým přístupem podle jeho názoru nemohli nikdy uspět.

Společnost Aquafairy vznikla v roce 2006 a od té doby neustále pracuje na vývoji vodíkových článků. Přestože jde o extrémně výbušné palivo, vědcům se jej podařilo přeměnit do bezpečné, přesto stále použitelné formy.

Na CEATECu se společnost pochlubila hned třemi fungujícími prototypy. Pravděpodobně nejzajímavějším modelem je ten, který lze použít pro nabíjení mobilních telefonů. Produkuje přes 2,5 wattu energie, přitom váží jen 89 gramů. Přes USB rozhraní s ním lze nabíjet většinu přenosných zařízení.

Druhý model článku se již pohybuje v jiných číslech. Dokáže produkovat až 200 wattů energie. Jeho hmotnost činí 7 kilogramů, takže je lehčí než běžné akumulátory. Tento typ článku obsahuje hned několik USB výstupů a dva klasické vstupy AC. Mohl by být používán mimo jiné i při přírodních katastrofách, se kterými se musejí v Japonsku potýkat docela často.

Poslední typ článku je určen pro dlouhodobé používání v odlehlých oblastech. Produkuje sice jen půl wattu, ale v takovém režimu zvládne pracovat i půl roku, takže není nutné každou chvíli měnit baterie v nabíjených zařízeních.

Pořizovací cena vodíkových palivových článků zatím nebyla stanovena. Podle Aizawy by se však měla pohybovat na úrovni přijatelné pro spotřebitele.

Byl pro vás článek přínosný?