Hlavní navigace

Je vaše síť VPN bezpečná? Zkontrolujte případné trhliny! - 1.díl

16. 6. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Důvěryhodná virtuální privátní síť (VPN) je z hlediska zabezpečení a ochrany soukromí k nezaplacení, ovšem jen tehdy, pokud je správně nakonfigurována. V opačném případě se může stát, že až tak soukromá být nemusí.

Úvod

Důvěryhodná virtuální privátní síť (VPN) představuje naprosto skvělý způsob, jak zabezpečit a jak ochránit své soukromí při pohybu na Internetu – a je přitom úplně jedno, zda se jedná například o připojení k domácí nebo k veřejné bezdrátové síti WIFi. Položme si ale otázku: Jak soukromá je naše aktivita při připojení přes VPN? Nebo jinak: Jak si můžete být jisti, že vaše připojení přes síť VPN skutečně funguje tak, jak má, resp. nedostávají se náhodou nějaké vaše údaje někam k někomu nepovolanému?

Máte-li byť minimální podezření, že by k nějakému úniku dat mohlo docházet, pak ze třeba ze všeho nejdříve zjistit, jak se váš počítač jeví po připojení k Internetu bez spuštěné služby VPN. Začněte nejdříve v internetové vyhledávači Google položením dotazu na vaši IP adresu (dotaz typu „What is my IP?“). Mezi prvními výsledky vyhledávání pak najdete svoji veřejnou IP adresu. Zde se sice skutečně vyplatí začít, nicméně vězte, že zdrojů možného úniku dat se z pohledu internetového připojení daleko více.

Podrobnější pohled

Ukázka analýzy z webu IPLeak.net

Jednou z cest, kudy mohou prostřednictvím VPN utíkat různé informace soukromého charakteru, může být vaše veřejná internetová IP adresa. Není to ale zdaleka jen ona – údaje osobního charakteru mohou unikat i prostřednictvím dotazů služby DNS (Domain Name System), přes WebRTC, torrenty či přes funkci zjišťování zeměpisného umístění (geolokace). Chcete-li zjistit, jak jste na tom ve výchozím nastavení, pak navštivte web IPLeak.net. Tento web totiž kontroluje všechny již dříve uvedené způsoby úniku dat. Zde si poznamenejte, jaká všechna data na této internetové stránce vidíte a následně je porovnejte s daty, která budou k dispozici při použití VPN.

Následně web zavřete, připojte se k síti VPN a následně znovu navštivte web IPLeak.net, abyste zjistili, jak je to s dostupností dat při použití sítě VPN.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?