Hlavní navigace

Paralelní vesmír: alternativy k produktům Googlu (4)

17. 6. 2018

Sdílet

 Autor: (c) Thomas Pajot - Fotolia.com
Nejspíš jste si už všimli, že celý obchodní model Googlu je postaven na tom, že se vy podřídíte jejich korporátnímu sledování. A ještě za to budete rádi.

Předchozí díl

Alternativy k YouTube

Zdá se, že moc populárních alternativ k YouTube neexistuje, pár možností však přesto je:

  • Vimeo
  • Dailymotion
  • Bitchute
  • Hooktube

Hooktube – Hooktube je v podstatě proxy YouTube, které umožňuje odblokování YouTube videí, jejich stahování i obcházení omezení YouTube související s cenzurou (pokud tedy YouTube dané video nesmaže úplně). Kromě toho pomáhá zabránit Googlu v tom, aby sbíral vaše data.

Jak používat Hooktube: Stačí nahradit doménu v jakémkoliv odkazu na YT „hooktube.com“ a získáte odlehčenou stránku, která nahrává soubory médií YouTube (mp4, webm, atd.) přímo do nativního přehrávače médií vašeho prohlížeče. https://youtube.com/watch?v=S6bOkFLrsAc je tedy https://hooktube.com/watch?v=S6bOkFLrsAc, atd. Podporované parametry: start, end, loop (smyčka; 1 = zapnutá), speed (rychlost; rozsah: 0.01 to 4), autoplay (automatické přehrávání; 0 = vypnuté, výchozí je 1).

Alternativy Google Analytics

Provozujete-li webovou stránku, je důležité vidět, který obsah mají lidé nejradši, abyste tak lidem poskytli přesně to, co chtějí. Jinak je publikování článků jako házení šipek na terč… poslepu. Google Analytics však bohužel přímo odepisujeme, a to kvůli sledování. Zde je pár alternativ:

Matomo (dříve Piwik) je skvělý open source program pro analýzu, který respektuje soukromí návštěvníků anonymizací a ořezáním IP adres. Jde o jedinou analytickou službu, která je certifikována na to, že respektuje soukromí uživatele.

Fathom Analytics je open source alternativa ke Google Analytics, která je dostupná na GitHubu.

Clicky je další alternativa, která ale nemá integrované prvky ochrany soukromí jako Matomo.

soutez_casestudy

Mnoho webových stránek hostuje Google Analytics, protože na nich běží kampaně Google Adsense. Bez Google Analytics by byla výkonnost sledování těchto kampaní složitá. Každopádně z hlediska soukromí se pořád jedná o špatnou věc.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?