Hlavní navigace

Jednoduchá rada, jak nenaletět podvodu

14. 5. 2024

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Váš bankovní účet byl zmrazen. Váš počítač byl napaden hackery. Vaše dítě je ve vězení. V každém z těchto případů čas běží. Jste připraveni jednat na základě zprávy nebo telefonátu – možná dokonce zbrkle. Co byste však měli udělat jako první?

„Zeptejte se někoho, zda máte pokračovat dál,“ říká Amy Hogan-Burneyová, generální manažerka a zástupkyně generálního poradce týmu pro politiku a ochranu kybernetické bezpečnosti společnosti Microsoft, která hovořila s PCWorldem během konference o kybernetické bezpečnosti RSA 2024 v San Francisku.

Jakým způsobem řešíte nebo chcete řešit implementaci umělé inteligence ve vaší firmě?

Podvody a další kybernetické útoky očekávají, že se necháte chytit do pasti, kterou před vás nejrůznější zlodějíčci postavili v naději, že vás ovládne panika, která vás přiměje řídit se pokyny, aniž byste je zpochybňovali. Získání názoru zvenčí však takovému tunelovému vidění může zabránit a posloužit jako silná obrana v první linii.

soutez_casestudy

Vezměte si tři výše uvedené příklady. V případě prvního scénáře by vám bankovní poradce v klidu připomněl, že se máte vždy obrátit přímo na svou banku. Druhý případ? Řekl by vám, abyste spustili antivirový software a spustili skenování na malware (který může být právě zdrojem upozornění „PC hacknuto!“). A konečně do třetice by vás mohli pobídnout, abyste nejprve zavolali nebo poslali SMS svému dítěti.

Jinými slovy – většina lidí v klidu dokáže uvažovat rozumně. Když se vám to nemusí podařit, obraťte se na někoho, kdo to dokáže. Společnost Microsoft uvádí, že sezónních podvodů přibývá a pravděpodobně jich bude přibývat s olympijskými hrami a celosvětovými volbami za rohem. I taková prachobyčejná rada představuje jednoduchý způsob, jak si ve stresové situaci zajistit co nejčistší hlavu a dát zločincům co proto.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?