Hlavní navigace

Jednoduchá řešení pro nejběžnější problémy s notebooky - 3.díl

24. 2. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Problémy s notebookem? Jednoduše se řiďte našimi návody a bude po problémech!

Předcházející díl

 

Nežijeme ani nepracujeme v právě přívětivém světě, zejména co se týče elektroniky, kterou každodenně používáme. Platí to třeba i pro naše notebooky, které takřka každý den čeká nějaký ten nepříjemný zážitek v podobě ne právě šetrného zacházení. I když se maximálně snažíme, abychom s elektronikou zacházeli co možná nejšetrněji, stoprocentně se nevyhneme tomu, abychom náš notebook něčím nepolili, aby nám neupadl, popřípadě aby se nestalo ještě něco daleko horšího.

Problém: Prodřený napájecí kabel (pokračování)

Cena: 100 – 300 Kč

Čas potřebný pro opravu: 1 až 2 hodiny

Potřebný materiál: Silikonový tmel, malířská páska (lepí méně než klasická lepicí maskovací páska), ochranné rukavice (volitelně)

 

Prodřený napájecí kabel je nebezpečný. Opravíte jej pomocí silikonového tmelu

Rychlá, ovšem nepříliš vzhledná oprava prodřeného kabelu spočívá v omotání poškozeného místa na kabelu elektrikářskou elektroizolační nebo textilní lepicí páskou. Tímto způsobem se zabrání dalšímu poškození, nicméně postupem času se páska postupně začne uvolňovat, a to se nezmiňujeme o lepkavé špíně, která se začne zachytávat na kabel v okamžiku, kdy se páska uvolňuje.

Daleko lepší a trvanlivější řešení spočívá v použití silikonového tmelu, který se dá sehnat ve většině obchodů s nářadím a v supermarketech. Tento tmel plní jak funkci izolační, tak ochrannou. Nejlepší je tmel v barvě kabelu, nicméně svoji funkci splní stejně dobře i tmel bezbarvý.

Abyste silikonem nepotřísnili povrch, na kterém budete opravu provádět, položte na něj širší proužek malířské pásky lepivou stranou dolů. Na tuto pásku pak položte prodřenou část napájecího kabelu. Silikonový tmel se na zadní stranu malířské pásky nepřilepí, na rozdíl od papíru nebo umělé hmoty, pokud byste je použili pro ochranu povrchu například stolu, na kterém opravu provádíte. Ba naopak – lepicí páska se vám po dokončení opravy napájecího kabelu od stolu pěkně odlepí. (I přesto se nedoporučuje provádět jakékoliv opravy počítačů na vašem funkčním a běžně používaném nábytku – pro opravy počítačů používejte nábytek starý, kterému už nějaký ten šrám nebude vadit).

Nyní vytlačte na opravovanou část napájecího kabelu trochu silikonového tmelu a rovnoměrně pokryjte tímto tmelem celou prodřenou část kabelu. Máte-li citlivou pokožku, rozhodně použijte ochranné rukavice.

Nakonec nechte tmel hodinu až dvě hodiny v klidu, aby se zpevnil. Následně sejměte kabel z pásky (a pásku ze stolu) a máte napájecí kabel, který bude vypadat jako nový. Bude hezky pružný a opět vám zase několik let dobře poslouží zejména na cestách s vaším notebookem.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?