Hlavní navigace

Jednoduché a závislé rozevírací seznamy v Excelu - 2.díl

18. 7. 2020

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Budete pracovat s tabulkami, pojmenovanými oblastmi, vzorci, ověřením dat a se styly pro tabulky.

Předcházející díl

 

Pomocí rozevíracích seznamů můžete v programu Microsoft Excel (Word a Access) vytvářet seznam platných položek, které můžete použít vy nebo i ostatní pro vložení do konkrétního pole. Tuto funkci oceníte zejména u polí, kam je třeba zadat určitou konkrétní informaci, popřípadě pro pole, kam je třeba vložit dlouhá či složitá data, která se obtížně píší, nebo konečně třeba pro pole, u nichž chcete mít vloženy konkrétně formulované například odpovědi. 

Vytvoření jednoduchého rozevíracího seznamu – pokračování

1. Otevřete v Excelu nový sešit a přidejte do něj další list (klepněte na panelu listů ve spodní části obrazovky na značku „+“).

2. List s názvem List1 přejmenujte na „wks“ a list s názvem List2 na „lists“.

3. Do sloupce A do buněk A1 až 120 zadejte jména deseti lékařů (popřípadě sem vložte jiné vhodné položky).

4. Seznam setřiďte podle vámi upřednostňovaného kritéria. Pokud máte v úmyslu třídit lékaře podle příjmení, pak zadávejte do původního seznamu nejprve příjmení lékaře, pak jeho křestní jméno.

5. Nyní oblast buněk (A1:A10) označte, popřípadě umístěte kurzor do libovolné buňky seznamu a stiskem klávesové zkratky Ctrl + T převeďte tuto skupinu položek na tabulku. Excel takto vzniklé tabulky pojmenovává jako Tabulka 1, 2, 3 apod., což není problém v případě, že je tabulka pouze jedna. Nezapomeňte zaškrtnout políčko s popiskem „Tabulka obsahuje záhlaví“.

Poznámka: Pokud máte data v tabulce, můžete do této tabulky přidávat další položky a samozřejmě můžete i položky ze seznamu odebírat (to platí i pro všechny ostatní rozevírací seznamy, které používají stejnou tabulku), přičemž jejich obsah se aktualizuje automaticky.

Nejprve zadejte seznam položek a poté seznam převeďte na tabulku.

6. Přesuňte se na List1 (přejmenovaný na wks). Sem zadejte nějaká data podobná těm na obrázku, například: Type of Surgery (Specializace lékaře), Date (Datum), Time (Čas), and Surgeon (Lékař), popřípadě si vytvořte vlastní data.

7. Vyberte si buňku nebo skupinu buněk, v níž se má rozevírací seznam objevit. V našem případě vyberte buňku D2 (nebo oblast D2:D11, pokud chcete, nicméně není nutné označovat celý sloupec).

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?