Hlavní navigace

Kaspersky skončil na blacklistu jako Huawei či ZTE

30. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ruská společnost Kaspersky, proslavená stejnojmenným antivirovým softwarem, byla v zámoří zařazena na seznam nežádoucích. Běžní uživatelé její produkty můžou používat dál.

Americká Federální komise pro komunikaci zařadila společnost Kaspersky Lab na seznam nežádoucích. Po bok Huawei, ZTE a dalších, které považuje za riziko pro národní bezpečnost.

Dle člena komise Brendana Carra zařazení firem na blacklist „pomůže zabezpečit naše sítě před hrozbami představovanými čínskými a ruskými vládou podporovanými subjekty“. V praxi tento krok dle informací Bloombergu znamená, že firmy nemohou těžit z federálních dotací. Používání softwaru od Kaspersky Lab nicméně americká vláda zakázala používat v rámci vládních informačních systémů už v roce 2017, právě kvůli vazbám na ruskou vládu.

soutez_casestudy

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Běžní uživatelé s produkty a službami na seznamu dál nakládat můžou, byť Windows Defender může software od Kaspersky označit jako potenciálně nebezpečný. Ostatně, do březnového seznamu nejlepších bezplatných antivirů jsme ho sami zařadili. Ruská firma kroky komise označila za politicky motivované.

„Jsme z rozhodnutí Federální komise pro komunikaci zakázat využívání některých federálních dotací na nákup našich produktů zklamaní. Takové rozhodnutí není založeno na jakémkoliv technickém posouzení našich produktů, ale je motivováno politicky,“ stojí v oficiálním prohlášení.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?