Hlavní navigace

Katastrální úřad bombardují roboty, omezí proto internetové služby

4. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Po několik let nabízí Český úřad zeměměřický a katastrální internetovou službu Nahlížení do katastru, která umožňuje komukoliv zdarma nahlédnout do tuzemského katastru nemovitostí. Od června ale dojde k zásadnímu omezení přístupu do služby. Státní úřad tak jde zásadním způsobem proti snaze o otevírání státních dat k dalšímu použití. Aplikaci prý bombardují roboty i pěti tisíci požadavky za minutu a nedá se to technicky zvládnout.

Na webových stránkách Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) visí měsíc nenápadné oznámení, že od června dojde ke změnám v aplikaci Nahlížení do katastru. Podle oznámení se od začátku roku zhoršila odezva aplikace na dotazy, což se podařilo vyřešit až v polovině března.

Dále se v oznámení píše: „Pro zajištění plnohodnotného fungování aplikace budou v červnu 2021 provedeny úpravy, kterými chceme předejít tomu, aby se tato situace opakovala, k čemuž by v důsledku rostoucího automatizovaného vytěžování dat s velkou pravděpodobností dříve či později došlo. Tímto opatřením je zároveň sledováno zvýšení ochrany soukromí a osobních údajů vedených v katastru nemovitostí.

Anonymním (nepřihlášeným) uživatelům budou zobrazovány pouze základní informace o nemovitostech a řízeních, bez uvedení vlastníků nemovitostí a účastníků řízení. Kompletní údaje budou dostupné pouze pro uživatele přihlášené prostřednictvím Portálu národního bodu pro identifikaci a autentizaci - eidentita.cz nebo pomocí účtu Dálkového přístupu do katastru nemovitostí. Informace v Nahlížení do KN budou i po přihlášení zobrazovány bezplatně.“

Úřad se tak snaží omezit využívání dat z katastru nemovitostí dalšími službami, které jsou na jejich datech vytvořeny.

Z monitoringu provozu aplikace víme, že i po celou noc systém bez přestávky vyřizuje zhruba pět tisíc dotazů za minutu, což je třetina až polovina všech dotazů, které systém vyřizuje v pracovních hodinách běžného dne. Takže minimálně o těch pěti tisících požadavcích víme, že je generují automaty,“ sdělil Computerworldu místopředseda ČÚZK Karel Štencel. A doplnil, že úřad dokáže identifikovat IP adresy, ze kterých jsou spouštěny dotazy v takovém množství, že není možné, aby šlo o aktivitu živého uživatele.

„Blokování těchto adres bohužel není efektivní, protože “stahovači” po zablokováním jednoduše přejdou na jinou IP adresu a pokračují. Navíc mohou využít VPN a svou IP adresu skrýt,“ dovysvětlil Štencel.

Aby tento nápor ČÚZK zatím zvládl, musel databázi aplikace Nahlížení do KN přesunout na jiné servery s výrazně vyšším procesorovým výkonem. Jaké velké náklady si tento přesun vyžádal, Karel Štencel nesdělil.

„Současný stav ovšem považujeme za dočasný – po červnové úpravě podmínek přístupu do aplikace plánujeme další technologickou změnu, která by měla být definitivní. Teprve poté vám budu schopen říct, o kolik se provozní náklady zvýšily,“ slíbil místopředseda.

CS24

K omezení podmínek přístupu k datům má samozřejmě jejich správce plné právo podle zákona, otázkou je, jak se takový omezující postup slučuje s vizí státu postaveného na otevřených datech, která jsou přístupná všem.

„O poskytování konkrétních datových sad jako otevřená data rozhoduje vláda svým nařízením. ČÚZK některá data jako otevřená poskytuje - např. údaje základního registru adres a nemovitostí RÚIAN jsou poskytována jako otevřená. Poskytování údajů z katastru se řídí speciální právní úpravou, která kromě veřejnosti katastru musí zohlednit i další regulace, typicky pravidla ochrany osobních údajů,“ vysvětluje Karel Štencel. A připomíná, že je tady kromě toho je ještě otázka, jestli si státní rozpočet může dovolit přijít o příjmy za poskytnuté údaje katastru s poznámkou, že odpověď mu na to nepřísluší.

Byl pro vás článek přínosný?